printscreen

Fudbalere Zrinjskog sutra očekuje meč prvog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Širokog Brijega, a trener Sergej Jakirović je kazao da se u razgovoru s Upravom kluba dogovori na zaokret, tačnije na podmlađivanje ekipe. 

Što se tiče priprema, zadovoljan je kako su odrađene i sada ih očekuju tri derbija u nizu. 

Pripreme su prošle, bile su kratke, brze, intenzivne. Igrali smo šest pripremnih utakmica i zadovoljan sam tim, jer su svi igrači dobili minutažu i niko se nije povrijedio. Napravljeno je sve što smo planirali i željno iščekujemo početak prvenstva. Raspored je takav da smo prvo kolo na ‘Pecari”, drugo Velež, treće Sarajevo i imamo sve na papiru derbije, ali idemo utakmicu po utakmicu” – izjavio je Jakirović. 

Naglasio je da su željeli dovesti mlade igrače željne afirmacije, kojima će to biti još jedan iskorak u karijeri. 

U razgovoru s Upravom odlučili smo se na taj zaokret, nekim igračima su istekli ugovori, za neke smo procijenili da je to njihov limit. Kako smo pratili neke igrače cijelo proljeće, željeli smo dovesti mlade igrače željne afirmacije, da im to bude još jedan iskorak u karijeri. Bilo mi je važno da imaju kontinuitet nastupa, da prave razliku u svojim klubovima i ligi. Mislim da će u budućnosti rijetko ko dolaziti preko 25 godina. Pokazalo se da nije dobro da bude neka zona komfora, neko da budu tu momci koji će davati od sebe svaku utakmicu” – rekao je on. 

Jakirović, Jakirović o zaokretu koji je napravljen u Zrinjskom s igračkim kadrom
foto: printscreen

Zrinjski nakon osam godina nije osigurao plasman u evropska takmičenja, te sada opet imaju najveće ciljeve. 

Prošla sezona je bila neuspjeh, jer nismo ušli u Evropu. Sada imamo to iskustvo i sigurno da su nam ciljevi najveći kada igraš u Zrinjskom i vodiš klub hoćeš svaku utakmicu da pobijediš. Sa svim igračima koji su dolazili imao sam razgovor da im dočaram u kakav klub dolaze i vodi se računa da može reagovati na pritisak, na pritisak konkurencije i da mora imati radne navike” – istakao je Jakirović. 

Nakon toga se osvrnuo na novo pravilo Premijer lige da će morati početi meč sa dva mlađa igrača. 

Ja lično mislim da Premijer liga ne može biti razvojna liga, jer tu igraju najbolji u tom trenutku i tu se pokazuje ili možeš ili ne možeš, bez obzira koliko imaš godina. Vodili smo računa o tom novom pravilu, imamo sada deset mlađih igrača u ekipi i napravili smo dobru konkurenciju i neko će se od njih afirmisati” – dodao je on. 

Što se tiče utakmice sa Širokim Brijegom, on je naglasio da je odredio ekipu i da još razmatra neke opcije sa mlađim igračima. 

“Odredio sam ekipu za Široki, imamo dvije, tri varijante što se tiču mladih igrača i gledamo gdje možemo najviše dobiti gdje nam igraju mlađi fudbaleri” – izjavio je Jakirović.  

Utakmica sa Širokim Brijegom na programu je u nedjelju u 21 sat. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime