Katar kažnjava stanovništvo zbog registarskih oznaka

Katarske vlasti zabranjuju štampanje logotipa Mundijala na registarskim oznakama. 

Svjetsko prvenstvo u Kataru se bliži, a tamošnje vlasti uvode nove regulacije kojima je cilj suzbiti zloupotrebu intelektualnog vlasništva. Naime, tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopštenje u kojem upozorava na nedopušteno korištenje logotipa nadolazećeg Svjertskog prvenstva na registarskim oznakama vozila.

Zvuči neobično, ali Katar je u maju na aukciji licitirao 50 tablica s logotipom Svjetskog prvenstva, a najskuplja je prodana za 1,8 miliona katarskih rijala, što se konvertuje u otprilike 494 hiljade dolara. Shodno tome, nadležni sada javljaju kako je replikovanje zaštitnog znaka na oznakama strogo zabranjeno:

“Zabranjeno je kopiranje i postavljanje logotipa Svjetskog prvenstva na registarske oznake vozila. Tablice s logom Svjetskog prvenstva su posebna verzija koja je izdana pod posebnim uslovima i u saradnji s FIFA-om, a namijenjene su samo onima koje su se našle na aukciji”.

Naravno, svako ko ovu odluku ne bude poštivao može imati problema sa zakonom.

Određeni lokalni stanovnici već su kažnjeni zbog krivotvorenih proizvoda vezanih za Svjetsko prvenstvo. Katarske vlasti u maju su uhapsile petero osoba zbog prodaje neovlaštene odjeće s logotipom nadolazećeg turnira. Prošle godine izvršena je racija nad fabrikom koja je proizvodila parfem čije su bočice trebale izgledati kao logo prvenstva, ali tada niko nije bio uhapšen. Inače, službeni parfem ne postoji.

Postavi odgovor