Foto: Printscreen

Barselona će cijelu jednu sezonu igrati na Olimpijskom stadionu. 

Službene gradske vlasti danas su Barseloni službeno uručile licencu za renovaciju njenog stadiona Kamp Nou. Glavni dio projekta Espai Barsa tako će početi u junu po završetku sezone, a radovi će zahvatiti prvu i drugu etažu, tehnološke pojedinosti i okolinu stadiona.

Nakon svega toga, druga faza radova trebala bi započeti u junu 2023. godine, a oni će ipak biti ozbiljnijeg karaktera. Shodno tome, Barselona će se na jednu sezonu morati premjestiti na drugi stadion: treća etaža Kamp Noua tada bi trebala biti u potpunosti srušena, a on bi trebao postati puno održiviji i tehnološki napredniji.

Najveći primjer toga trebao bi biti novi krov koji će sadržavati 18.000 kvadratnih metara fotonaponskih panela i pritom generisati električnu energiju, a zelena energija primijenjena na stadionu smanjiće zagrijavanje i korištenje klimatizacije. Novi Kamp Nou trebao bi moći primiti 105.000 gledaoca i potpuno promijeniti vizuru zdanja kakvo znamo sada.

Dok će radovi druge faze biti u toku, Barselona će domaće utakmice igrati na Olimpijskom stadionu de Monžui, koji je u protekloj deceniji služio kao pozornica atletskih takmičenja i pojedinih ragbi utakmica. Izgrađen davne 1927. godine i obnovljen 1989. za potrebe Olimpijskih igara koje su u Barceloni održane tri godine kasnije, stadion može primiti 60.713 gledaoca i trenutno je peti najveći u Španiji.

Dakle, Blaugrana će sezonu 2023./24. odraditi na tom stadionu, a 2024./25. bi se trebala vratiti na Kamp Nou, ali sa 50 posto ukupnog kapaciteta. Tek bi u sezoni 2025./26. obnovljeni Barsin stadion trebao zasjati u punom sjaju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime