FIFA suspendovala Rubijalesa na tri godine

Međunarodna kuća fudbala (FIFA) izrekla je suspenziju na tri godine na bilo kakve aktivnosti u vezi sa tim sportom Luisu Rubijalesu.

Predsednik španskog fudbalskog saveza je podigao buru nakon finala Svjetskog prvenstva za žene, kada je poljubio fudbalerku Dženifer Ermoso (33) tokom dodjele zlatnih medalja. Rubijales je tvrdio da je poljubac dao uz pristanak igračice Ermoso, a potom je iz sedišta RFEF-a poručio da neće odstupiti s dužnosti.

Krenulo se sa zahtjevima za njegovu smjenu, a u medijima je plasirana informacija da je prvi čovek tamošnjeg fudbala spreman da ode sa te pozicije. Međutim, Rubijales je u javnom obraćanju demantovao da odlazi.

Poljubac sa Hermosovom je bio obostran, uz pristanak i u stanju euforije. Nije bilo želje sa moje strane da uspostavim poziciju dominacije” – rekao je Rubijales koji je potom potvrdio ostanak:

“Neću podnijeti ostavku.”

Oglasila i sama Ermoso, koja je poručila da nije bila saglasna sa poljupcem i to bi mogao biti ključ u procesu da Rubijales ipak abdicira sa mjesta predsjednika. Nakon njenog istupanja, Fudbalski savez Španije, sastavljen od 19 regionalnih saveza, zatražio je u “trenutnu ostavku” predsjednika Rubijalesa, do koje nije došlo. Krajnji rezultat je stigao 10. septembra, kada je Rubijales saopštio da se povlači sa mjesta prvog čovjeka Saveza.

Umiješala se FIFA i donijjela presudu u ovom slučaju, koja znači da Rubijales neće moći da obavlja funkciju na kojoj je trenutno u naredne tri godine. Podsjetimo, Fudbalski Savez Španije je nedavno smijenio i selektora ženske reprezentacije Horhea Vildu koji je donio zlato na nedavnom Svjetskom prvenstvu, a razlog je bio taj što je sve vrijeme pružao podršku Rubijalesu.

Rojters navodi da nekadašnji predsjednik RFEF ima rok od deset dana da od FIFA zatraži obrazloženu odluku. Rubijales na odluku o suspenziji može da uloži žalbu Apelacionom komitetu FIFA-e.

Postavi odgovor