Foto: Attila Cser/Reuters Photo

Ralf Vunderlih je novi trener Deda Mraza, kluba iz Rovanijemija, glavnog grada Laponije, oblasti u Finskoj, prenosi “BBC Sport”.

Četrdesettrogodišnji Nijemac je u Finsku stigao prije šest godina, vodio je nekoliko klubova, a trenerskim poslom se bavi od davne 1998. i veoma je srećan zbog svog novog angažmana. U Laponiji je od juna, počeo je sa vođenjem mlađih selekcija, a na čelu prvog tima Deda Mraza će biti od januara.

“Ako volite Božić, a ja ga volim, onda je ovaj klub pravo mjesto za vas, ovdje se sve vrti oko Božića. Imate neki praznični osjećaj tokom čitave godine, konstantno vlada pozitivna atmosfera. Naravno, Deda Mraz zvanično ne vodi klub, ali svi znamo da on zapravo stoji iza svega” – rekao je njemački strateg.

Rovanijemi ima približno 63,000 stanovnika, a glavni lokalni klub je RoPS, ekipa koja je u novembru izbačena iz najvišeg ranga Lige Finske. Deda Mraz je uvijek bio “drugi” tim grada, u kome su igrali fudbaleri koji nisu dovoljno kvalitetni za profesionalni nivo, ali kroz sport pronalaze način da podrže duh Božića.

Prošle godine su igrali u petoj ligi, a zatim su odustali i posljednje takmičenje u kojem su nastupali je bio lokalni šampionat sa osam timova. Ipak, sa dolaskom Vunderliha, ambicije su ponovo visoke i klub će pokušati napasti četvrtu ligu, a potom i nešto više, dok će u isto vrijeme kroz sportsku priču privlačiti turiste.

“Ovdje se osjećam veoma ugodno. Ovo je klub sa idealima, otvorenog uma, tek sada sam shvatio šta je Božić. Sviđao mi se osjećaj dok sam odrastao u Njemačkoj, ali tek sada mogu reći da ga živim” – završio je Vunderlih.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime