Kanavaro preuzeo Benevento

Fabio Kanavaro novi je trener Beneventa. 

U prošloj je sezoni Beneventu za malo pobjegao povratak u Seriju A, ta je ekipa ispala tek u polufinalu doigravanja, nakon sedmog mjesta u regularnom dijelu Seriji B. Nešto slabiji je njen ulazak u ovo izdanje drugog ranga italijanskog fudbala, Benevento je tek na 16. poziciji, pa je zbog toga smijenjen trener Fabio Kaserta.

Objavljeno je danas i ime njegovog nasljednika, i to poprilično zvučno. Doduše, ne toliko zvučno u trenerskim, već u igračkim vodama, Fabio Kanavaro biće novi Beneventov trener, poručili su iz kluba. Ugovor je potpisan do ljeta 2024. godine, a za proslavljenom italijanskom štoperu ovo će biti prvi trenerski posao ne samo u domovini, već i u Evropi.

Naime, Kanavaro je do sad radio isključivo u Aziji, najprije kao pomoćnik u Al-Ahliju, a prvi samostalni posao dobio je u Kini, 2014. preuzeo je Gvangžu. Nakon toga, vodio je i saudijskiAl-Nasr, potom je uslijedila nova kineska epizoda, najprije u Tjandžin Kvandžianu, a zatim ponovno i u Gvangžuu, prije nego što je 2019. zasjeo na klupu kineske reprezentacije.

No, kratko je trajao taj njegov posljednji angažman, Kinu je vodio u samo dvije utakmice te upisao dva poraza. Od tada je tražio nove trenerske izazove, a pronašao ih je baš u Beneventu, klubu iz grada nedaleko od njegovog rodnog Napulja.

Zanimljivo, postao je sada već peti osvajač Svjetskog prvenstva koji trenutno radi u Serie B, uz kolege trenere Fabija Grosa i Filipa Inzagija, tu su i još uvijek aktivni Đanluiđi Bufon te Cesk Fabregas.

Postavi odgovor