Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa

U proteklih nekoliko godina, gotovo da više i nema utakmice na najvišem nivou, a da se na tribinama ne nalazi barem desetak rukom ispisanih i pažljivo ukrašenih plakata.

Na njima su, naravno, zahtjevi najčešće najmlađih zaljubljenika u fudbal, koji od svojih pulena i idola traže dresove na poklon.

No, mnogima se to moljakanje baš i ne sviđa, tvrdeći da je to samo odraz svega lošeg što se dešava u modernom fudbalu. Zato su tome u Kopenhagenu odlučili stati na kraj, uvevši zabranu unošenja plakata i postera s takvim zahtjevima. Taj je potez stigao, kako kažu, zbog toga jer ovakve situacije samo rezultiraju razočaranjem za većinu navijača, a igračima donosi samo dodatnu neugodnost, jer ne mogu svima udovoljiti.

Doduše, to ne znači i da je uprava danskog velikana posve zabranila igračima darivanje navijača, oni će to i dalje moći, ali sada bez moljakanja. Nije ovo čak ni prvi takav slučaj u Evropi, slične poteze već su povukli i Ajaks te Slavija iz Praga. Češki klub čak je otkrio i prevaru, izvjesna grupa nagovarala je djecu na moljenje dresova, a onda ih za višestruko veću cijenu prodavala putem interneta.

“Broj takvih natpisa se kroz godine znatno povećao, a uz veliki broj djece koja se razočarana vraća kućama, morali smo donijeti ovu odluku. Svjesni smo da svi oni žele djelić opreme svojih heroja, ali se ipak nadamo da će svi razumjeti ovaj naš potez” – pojasnili su iz Kopenhagena.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime