Kraljevska neutralizacija

Real Madrid je u jučerašnjem meču, slobodno se može reći “kraljevski neutralizovao” Đironu.

Poklekla je i više nego simpatična Đirona u jučerašnjem vatrenom okršaju protiv Real Madrida na “Santijago Bernabeu”.

Mnogi su se nadali da upravo Đirona može uraditi ono što je Lester učinio prije osam godina kada su u fudbalskom iznenađenju dosadašnjeg toka 21. vijeka osvojili Premijer ligu Engleske.

Ipak, na razočarenje mnogih ljubitelja fudbala, Đirona se jučerašnjim porazom od 4:0 protiv kraljevskog kluba udaljila od prvog mjesta La Lige, dok je Real Madrid čvrsto naglasio čiji je to tron.

A do pobjede su domaći došli u jednom pravom “kraljevskom” maniru, kako im priliči i shodno samom nadimku kluba.

Neutralisali su lepršavu igru Đirone koja tokom 90 minuta fudbala nije uputila niti jedan jedini šut u okvir gola, dok su ukupno imali tek pet udaraca prema golu Andreja Lunina.

Real Madrid
Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Do prednosti su fudbaleri kraljevskog kluba došli prosto prelijepim golom Vinisijusa Žuniora koji je dalekometnom raketom sa nešto više od 20 metara pocijepao mrežu Đirone.

Nastavio je Real Madrid u istom ritmu, pritiskali su zadnju liniju Đirone te su jednom direktnom igrom dolazili u prilike za gol.

Ipak, ono što je juče odlično funkcionisalo u redovima Real Madrida je došlo do naplate nešto manje od pola sata nakon gola za vođstvo, odnosno ubitačni kontranapad.

Džud Belingem
Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Stigla je lopta do Vinisijusa koji je vidio fantastično utrčavanje Džuda Belingema između dva defanzivca te je Engleza uposlio genijalnim dodavanjem spoljnom stranom desne noge, nakon čega je ovaj zaobišao protivničkog čuvara mreže Paula Gazanigu i postigao gol.

Sa vođstvom od 2:0 Real Madrida se otišlo na odmor, i to Real Madrida koji je do toga došao svjesno radeći jednu stvar.

Naime, Đirona je bila ta koja je poslije prvog poluvremena imala nešto veći posjed lopte, dok je Real Madrid u određenim sekvencama meča svjesno išao na to da prepusti kontrolu igre gostima i oduzimanjem lopte u završnoj trećini dolazio u priliku sa blickrig kontranapade.

Ipak, način igre Real Madrida u drugom poluvremenu se promijenio, te su sada odlučili polako i sitnim koracima krenuti ka totalnoj dominaciji na terenu.

U tome su i uspjeli, ostvarili su veći posjed lopte te došli do još dva sjajna gola.

Elem, u 54. minutu je ponovo začetnik dobrih stvari za Real Madrid bio Vinisijus koji je krenuo u dribling po lijevoj strani, došao na neki pet do šest metara iskosa od Gazanige i pucao po golu što je golman Đirone odbranio, ali isti nije ništa mogao da uradi sa odbijancem kog je Belingem usljed sjajne anticipacije i kretanja smjestio u mrežu.

Rodrigo, Vinisijus Žunior, Real Madrid
Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Tačku na “i” je nakon kao što ste mogli pretpostaviti oduzete lopte na svojoj polovini i kontrana pada stavio Rodrigo udarcem sa 18 metara i poslije mora se reći odličnog te okomitog solo prodora.

Pored posljednjeg gola, mora se napomenuti da je veliku priliku pred sami kraj susreta imao i rezervista Hoselu koji je sa bijele tačke pogodio stativu gola Đirone.

Ipak, to se ubrzo zaboravilo jer je Real Madrid zapečatio jednu sjajnu performansu sa ubjedljivom pobjedom od 4:0 čime je po drugi put savladao Đironu u aktuelnoj sezoni. 

Hoselu
Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Kraljevski klub je šta više jedina ekipa koja je pobijedila Đironu u prvenstvu, odnosno oba dosadašnja poraza simpatičnog tima iz Katalonije u sezoni su došla od strane Real Madrida.

Shodno tome, “Kraljevi” su se sada figurativno rečeno “otrgnuli” na i više nego pet komfornih bodova od drugoplasirane Đirone.

Time su jasno i glasno rekli ko je vladar La Lige te su čvrsto nastavili ka svom pohodu osvajanja nacionalnog prvenstva po 36. put.

Postavi odgovor