Ronaldo: "Sa Zidanom se nisam družio privatno, zato me oduševilo ono što je uradio kad sam doživio tešku povredu"

Legendarni Brazilac Ronaldo, ispričao je kako ga je oduševio Zinedin Zidan kada je doživio drugu tešku povredu u karijeri.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Ronaldo Nazario u novom biografskom dokumentarcu “Fenomen: Uspon, pad i iskupljenje Ronalda” progovorio je o brojnim detaljima i kontroverzama iz svoje nevjerovatne karijere.

Povodom premijere filma, Ronaldo je detalje ispričao u intervju za “Marcu”.

Zidana sam uvijek nevjerovatno poštovao, još od našeg prvog susreta dok je on igrao za Juventus, a ja za Inter. Tada je počela naša veza puna međusobnog poštovanja i sjajnog odnosa. Međutim, to se sve svodilo na teren, jer se van njega nismo čuli niti družili” – započeo je Ronaldo, a onda se osvrnuo na period nakon druge teške povrede u karijeri:

“Zato me oduševilo ono što je uradio nakon što sam doživio drugu tešku povredu u karijeri. Ležao sam u bolnici nakon operacije, a onda sam iznenađen ugledao Zidana koji me došao posjetiti kao prva osoba nakon članova moje porodice. Sjeo je pored mene i rekao mi ‘Samo hrabro, ozdravi što prije jer fudbal te treba‘. Nakon toga smo srdačno pričali i neopisivo mi je značilo imati ga uz sebe u tako teškom životnom periodu”.

Ronaldo je karijeru je započeo u Kruzeiru, a sjajnim igrama u brazilskom prvenstvu zaslužio je poziv na SP 1994. u SAD-u, ali je prvenstvo kao 17-godišnjak pratio s klupe. Evropsku karijeru započeo je u PSV-u (1994-1995), a 2 godine kasnije preselio se u Barselonu, gdje je igrao jednu sezonu, u kojoj je u 37 utakmica dao 34 gola.

Sljedeća stanica u karijeri bio mu je Inter iz Milana, s kojim je osvojio Kup UEFA-e i postao prvi igrač u istoriji Serije A koji je u prvom dijelu sezone postigao 25 golova. 2002. je otišao u Real iz Madrida za 45 miliona evra i ostao do 2007. kada je za 8 miliona prešao u Milan, a početkom 2009. vratio se u Brazil, u Korintijans. Na SP-u 1998. u Francuskoj izabran je za najboljeg igrača, a na SP-u 2002. u Južnoj Koreji i Japanu bio je najbolji strijelac turnira. Sa 15 golova (1998-2006) bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u istoriji. Ostale titule koje je osvojio, između ostalih, su: prvenstvo Brazila, Holandije i Španije, triput je bio najbolji igrač FIFA-e (1996, 1997, 2002) i jednom Zlatna kopačka UEFA-e (1997).

Postavi odgovor