Šta igra Belingam?

Džud Belingam briljira tokom aktuelne sezone, a mnogi postavljaju pitanje šta zapravo igra ovaj engleski biser?

Ljetnji merkato 2023. godine je apsolutno eksplodirao kada je mladi Džud Belingam prešao iz redova Borusije Dortmund u Real Madrid za ogromnu cifru od 103 miliona evra.

Belingam je u određenim momentima tokom perioda kao fudbaler Borusije Dortmund pokazivao da se radi o vanserijskom talentu, ali da će raditi ovo što radi u dresu “Kraljevskog kluba”, pa to nije niko očekivao.

Luka Modrić, Hoselu, Džud Belingam, Real Madrid
Foto: REUTERS/Marcelo Del Pozo

Apsolutno dominira Belingam u odsustvu klasičnog centarfora kod Madriđana te je strah od odlaska Karima Benzema u Al-Itihad te šta će biti poslije totalno splasnuo.

Postigao je Englez u 17 utakmica kroz La Ligu te Ligu šampiona čak 15 golova uz četiri asistencije, što u prevodu znači da je na tih 17 mečeva čak 19 puta učestvovao u golovima svog tima.

Ali fantastičan je Belingam i u kreaciji te fazi razigravanja sa tačnošću dodavanja od 91% u prvenstvu, ali Bože moj i u defanzivi sa vraćanjem posjeda od 1.2 te 1.5 uspješnjih uklizavanja po susretu.

Kretanje Belingama u La Ligi tokom aktuelne 2023 24 sezone
Kretanje Belingama u La Ligi tokom aktuelne 2023-24 sezone

Pa šta je onda Belingam, ofanzivni vezni, centarfor, krilni napadač, zadnji vezni ili nešto peto?

Najbolji odgovor na to pitanje je da je Belingam upravo ono što od njega traži genijalni Karlo Anćeloti u trenutku u kakvom se nalazi Real Madrid.

Shvatio je Anćeloti da je dobio igrača koji nema problem da preuzme odgovornost čovjeka koji je zadužen da bude prevaga i zvijezda ekipe, pa i dok se određene stvari ne riješe, bude fuzija nekoliko pozicija na terenu.

Džud Belingam
Foto: REUTERS/Juan Medina

Sada da li se dešavalo da do tada prije svega vezni fudbaler ima odličan golgeterski učinak, pa naravno da jeste.

Imali smo dugi niz godina na prvi pomen Stivena Džerarda te Franka Lamparda.

Ono što prema mnogima Belingama razdvaja od pomenutog dvojca te zemljaka je to što on u istom momentu kao što smo i naveli briljira u nekolicini različitih aspekata.

anceloti belingem
Foto: REUTERS/Vincent West

Sada da li je Belingam samo naredni korak u evoluciji elitnog fudbalera sposobnog da obavlja multipraktične uloge, rano je još da se kaže, ali o onome šta je najbolje govore riječi njegovog trenera Anćelotija.

“Smatram da ne trebam postaviti visoku ljestvicu po pitanju Belingamovih golvoa. Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli da dovedemo tako talentovanog igrač kao što je Džud”kazao je Anćeloti još u oktobru kada je Belingam dao dva gola u pobjedi protiv Osasune (4:0) te je dodao:

“Smiren je on vezi toga. On, kao i svi ostali u ekipi razumiju da nije špic. Njegova glavna uloga je da kreira igru, on je igrač veznog reda. U budućnosti će njegovi doprinosi biti drugačiji”.

Džud Belingam
Foto: REUTERS/Juan Medina

I upravo se očekuje da se u budućnosti obistine riječi Anćelotija, jer Real Madrid aktivno traži fudbalera koji je siguran izvor golova, odnosno da se iskoristimo otrcanom frazom, “rasni golgeter”.

Real Madrid to radi jer ništa ne prepušta slučaju, neće čekati da se pročita igra Belingama, ali i da se sjajni kreativac poput njega ne potroši na vršenje bezbroj zadataka na terenu.

Priča se da bi taj centarfor upravo mogao biti nevjerovatni ofanzivac Mančester sitija Erling Haland te samo možemo zamisliti kako bi taj dvojac funkcionisao zajedno.

Erling Haland
Foto: REUTERS/Stefan Wermuth

Šta će budućnost na kraju dana donijeti to mi ne znamo te nam samo ostaje da i dalje uživamo u jednoj od za sada najboljih individualnih sezona.

Koliko će ovakva nevjerovatna forma Belingama potrajati ni na to se konkretan odgovor ne može dati jer sve zavisi od mnogih fudbalskih faktora koji se mijenjaju iz dana u dan.

Zbog toga je na pitanje sa uvoda teksta te iz naslova o tome šta igra Belingam u ovom trenutku sportske istorije najbolje reći dvije riječi, a to je apsolutno sve!

Postavi odgovor