Foto: Printscreen

Renomirana švajcarska agencija “Swiss ramble” objavila je aktuelne finansijske izvještaje engleskih klubova, Čelsi je prema izvještaju najprofitabilniji ikad, dok su neki velikani premijerligaškog fudbala na rubu egzistencije.

Švajcarska agencija, koja se primarno bavi analiziranjem modela upravljanja i finansijskih aspekata evropskih fudbalskih klubova, “Swiss ramble” objavila je finansijske izvještaje klubova engleske Premijer lige za proteklu godinu. Prema onome što su nizom grafova predstavili najčudnije djeluje podatak da je Čelsi u jeku virusa korona poslovao bolje nego ikad prije u svojoj istoriji. Prihodi londonskog kluba u 2020. godini iznose čak 407 miliona funti, dok su u istoj godini potrošili 390 miliona funti, te se očekuje da će nakon povrata poreza koji će se uskoro desiti Čelsi finansijsku godinu završiti s 32 miliona funti profita.

Profit koji je klub stekao smanjivanjem budžeta za plate igračima klub je napravio rast od 136% prema potrebama ostalih troškova u odnosu na prethodnu sezonu, te je u toj kategoriji najprofitabilniji klub lige. Klub sa “Stemford bridža” je veliki iskorak napravio i u kategoriji transfer politike, gdje mu je ukupna potrošnja iznosila 94 miliona funti, dok su od istih uprihodovali 190 miliona funti, poređenja radi 2019. godine je odnos u toj kategoriji iznosio 281:66 obrnuto. 

Klubovi koji bilježe najveće padove u protekloj godini su Brajton, Totenhem, Sautempton i Everton, koji se nalazi u posebno nezahvalnoj poziciji jer njegov vlasnik, Farhad Morširi od kojeg se očekuje ekspresno upumpavanje finansija u klub ima finansijske probleme i u svojoj kompaniji “USM”, te je pod znakom pitanja kako će se ta situacija odnositi na najavljenu gradnju novog stadiona u Liverpulu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime