Foto: Printscreen

Pep Gvardiola opisao je trenera Lidsa Marsela Bijelsu kao “najautentičnijeg menadžera” prije gostovanja njegove ekipe na “Eland Roudu”.

Gvardiola smatra Holanđanina Johana Krojfa za svoju trenersku inspiraciju, ali silno se divi Argentincu na klupi Lidsa. Španac se sa Bijelsom upoznao u Argentini prije nego što je postao šef Barselone B i usvojio je mnoge njegove filozofije.

Vjerovatno je osoba kojoj se najviše divim u svjetskom fudbalu, kao menadžer i kao osoba. On je najautentičniji menadžer u pogledu načina vođenja svojih timova. Jedinstven je. Niko ga ne može oponašati, to je nemoguće. Ne viđam ga baš toliko, ali kad imam zadovoljstvo provoditi vrijeme sa njim, to je uvijek inspirativno” – rekao je Gvardiola.

Dok je španski trener u blistavoj karijeri osvojio osam naslova šampiona, dvije Lige šampiona i pet domaćih kupova, Bijelsino najbolje postignuće vjerojatno je bilo vođenje Argentine do zlata na Olimpijskim igrama u Atini 2004. Sve dok prošle sezone nije osvojio Čempionšip sa Lidsom, njegov je glavni klupski podvig bio vođenje Atletik Bilbao do finala Lige Evrope i Kopa del Rej 2012. godine, a oba finala su izgubili.

Međutim, Gvardiola, koji danas gostuje Bijelsi, ne vjeruje da je nedostatak trofeja važan.

Vrijednost menadžera ne zavisi o tome koliko ste naslova ili nagrada osvojili. Moje su ekipe osvojile više naslova od njegovih, ali što se tiče poznavanja igre i mnogih drugih stvari, uključujući treninge, još uvijek sam daleko ispod njega” – dodaje španski stručnjak.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime