Foto: Printscreen

Liverpulske gradske vlasti narednog utorka odlučuju o potencijalnoj gradnji Evertonovog novog stadiona na pristaništu Bremli Mur.

Dosadašnji trošak Evertona za pripremu dokumentacije, kao i samog zemljišta, za gradnju ovog stadiona se približava iznosu od 20 miliona funti. Čelnici liverpulskog kluba nadaju se da će što prije krenuti u gradnju stadiona kapaciteta 52 hiljade i 888 sjedećih mjesta, za čiju gradnju već izrađuju finansijsku konstrukciju od 500 miliona funti.

Međutim, potencijalne probleme pri dobijanju dozvole za gradnju mogu praviti udruženja “Historic England”, “the Victorian Society”, kao i “ICOMOS”, koji se gradnji stadiona na pristaništu protive navodeći da se time uništava kulturno nasljeđe. Everton je već javno obećao kako će od sopstvenih sredstava urediti nepristupačne dijelove pristaništa, ali je uputio i zamjerku na protivljenje ideji gradnje stadiona ukazavši na to da se na pristaništu već nalaze tržni centar, kao i velika višenamjenska dvorana.

Piter Džouns, čovjek koji pravno vodi cijeli slučaj, službi urbanog planiranja Liverpula poručio je da društveni značaj koji stadion može poprimiti je neuporediv sa bilo kojom povredom kulturnog nasljeđa, te time dao nadu čelnicima Evertona da će svoj plan vrlo brzo početi sprovoditi u djelo.

Ukoliko klub dobije odobrenje gradskih vlasti, prijedlog će dalje biti razmatran od strane Ministarstva stanovanja, zajednica i lokalne uprave koji će donijeti konačnu odluku, a za to će imati vremenski rok od 21-og dana. Ukoliko dobije odobrenje za gradnju, Everton će u roku od maksimalno tri godine morati da se preseli sa svog Gudison Parka na novi stadion na pristaništu Bremli Mur.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime