Majstor s mora: Livaja među pet fudbalera koji su najbolji strijelci i asistenti u evropskim ligama

Marko Livaja trenutno je najbolji asistent, te dijeli mjesto najboljeg strijelca hrvatske lige. 

Sezona u HNL-u već se dobrano zahuktala, odigrano je 13. kolo, pa se već mogu donositi neki zaključci. Jedan od njih je vezan uz najboljeg igrača prošle sezone hrvatskog prvenstva, Marka Livaju, koji je i dalje glavna opasnost za sve odbrambene igrače lige. Zabio je pobjednički pogodak i u prošloj Hajdukovoj utakmici, odnosno u subotnjem gostovanju kod Gorice (1:0) te došao do svog sedmog gola u ligi.

Tako se na vrhu liste strijelaca ponovno izjednačio s Mijom Caktašem, a još i ranije je bio vodeći i među asistentima (6) u HNL-u, pa je ušao u poprilično ekskluzivno društvo, barem što se tiče evropskih liga. Naime, Livaja je tako postao jedan od tek pet igrača koji su vodeći i u poretku strijelaca i u poretku asistenata u najvišim rangovima UEFA-inih članica, kojih ima ukupno 54.

To postignuće su u dosadašnjem tijeku sezone ostvarili još samo Nejmar iz PSŽ-a, holandski dvojac Kodi GakpoKvinsi Promes, koji igraju za PSV, odnosno Spartak iz Moskve te nešto manji poznati fudbaler, Rajan Filip. On nastupa u luksemburškom prvenstvu, u dresu Svifta iz Hesperanža, a u ovih 12 utakmica je skupio čak 11 golova i 12 asistencija.

Najviše je to u ovom društvu, Nejmar i Gakpo imaju identičan učinak, od devet golova i sedam asistencija, a Promes je zasad stao na 11 pogodak i šest asistencija. Livaja, dakle, ima najskromnije brojke među tom petoricom igrača, ali već u petak može poboljšati svoj konto, i to protiv najvećeg rivala, Dinama.

Postavi odgovor