Keš
Matthew Childs/Reuters

Meti Keš nedavno je dobio poljski pasoš, a na jednoj od utakmica protiv Andore i Mađarske mogao bi i debitovati za reprezentaciju Poljske, u kojoj nikada u dosadašnjem životu nije bio. 

Desni bek Aston Vile Meti Keš uskoro bi mogao debitovati za državu svoga djeda – Poljsku. Šansu za debi imaće već u petak u Andori, a nakon toga će sa nacionalnim timom otputovati u Varšavu, gdje će ugostiti Mađarsku. 

Nakon što avion sleti na varšavski aerodrom nazvan po slavnom kompozitoru Frederiku Šopenu, za kojeg je možda i čuo, Keš će po prvi put u svom životu kročiti nogom na poljsko tlo. 

Keš, Meti Keš po prvi put u životu putuje u Poljsku, državu za čiju bi reprezentaciju uskoro mogao debitovati
Foto: FS BiH

Poveznica Keša sa poljskom reprezentacijom je njegov djed sa majčine strane Rižard Tomaševski, koji je rođen 1936. godine u Stanislavivu, tadašnjoj Poljskoj, a današnjoj Ukrajini. Kešov pradjed, a Rižardov otac poginuo je u Drugom svjetskom ratu, a tada je 14-godišnjak sa svojom porodicom “prebačen” u Sibir, odakle je nakon njemačke ofanzive na Sovjetski savez pušten iz logora. 

Porodica je novi život pokušala graditi u Iranu i Indiji i nekadašnjoj Tanganjiki, prije nego što je 1948. godine završila u Liverpulu, gdje je Rižard upoznao svoju suprugu, takođe Poljakinju, a imali su jednu ćerku, Barbaru, Kešovu majku.

“Moj djed je preminuo prije šest godina. Sigurno bi bio srećan da me može vidjeti kako igram za poljsku reprezentaciju” – rekao je Keš za “Guardian”. 

Keš, Meti Keš po prvi put u životu putuje u Poljsku, državu za čiju bi reprezentaciju uskoro mogao debitovati
Foto: Printscreen

Kešov otac, kako to njegovo prezime jasno poručuje je Englez, Stjuart, koji je takođe bio profesionalni fudbaler, a igrao je za Česterfild, Brentford i Roteram. 

Keš je i ranije imao želju da igra za reprezentaciju Poljske, ali bivši predjsednik tamošnjeg Saveza Zbignjev Boniek nije ni dovodio u obzir poljsku dijasporu, a to se ipak promijenilo promjenom na čelu Saveza kojim sada upravlja Cezari Kuleša

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime