FK Sarajevo/facebook

Roditelji djece koji su bili članovi nedavno ugašene Škole fudbala Asim Ferhatović Hase objavili su saopštenje kojem su najavili tužbu protiv direktorice Sarajeva Sabrine Buljubašić. 

“Srećniji bismo bili da Vam se možemo obratiti sa pozitivnijim dopisom, ali nažalost situacija u kojoj su se našla naša djeca, Vaši mali sugrađani i mi kao roditelji, nije niti malo pozitivna. Naime, prije nekoliko dana Uprava Fudbalskog kluba Sarajevo je obavijestila roditelje djece, generacija 2004 do 2014, da gasi Školu fudbala Asim Ferhatović Hase, maticu Fudbalskog kluba Sarajevo u kojoj iz ljubavi prema tom klubu aktivno trenira veliki broj dječaka. Kao osnovne razloge za taj potez naveli su da škola nije profitabilna, da iz nje ne izlazi dovoljno dobrih igrača i kako ne vide ekonomsku računicu u svemu” – započeli su ogorčeni roditelji svoj dopis koji je nastavljen riječima: 

“Odgovorno tvrdimo da navedeni argumenti za zatvaranje škole, koja po svom usmjerenju ima sportski, ali i odgojni karakter, nemaju čvrsto uporište jer je 90 odsto aktivnosti, ali i opreme za treniranje bilo finansirano i još uvijek se finansira, od strane roditelja, čija djece vole i žele trenirati u Fudblaskog kluba Sarajevo. Takođe, vrlo važno za naglasiti je da bez naše djece nije bilo niti će biti titula za voljeni nam klub, koliko god to trenutnoj direktorici Sabrini Buljubašić bilo trivijalno i zanemarivo. Naglašavamo, iskoristićemo svoja prava i ukoliko se ova odluka koju je samovoljno donijela trenutna direktorica Buljubašić ne preinači, da podnesemo kolektivnu tužbu protiv nje lično jer po statutu kluba Skupština je ta koja donosi ovakve odluke, a ne direktorica ponaosob”. 

Dopis roditelja je zaključen sljedećim riječima:

“Ovim putem takođe želimo da se obratimo školama fudbala kojima je Sarajevo ponudilo saradnju u vidu potpisivanja ugovora i preuzimanja određenog broja djece, te bismo ih zamolili da isti ne potpisuju, jer stavljanjem svog potpisa postaju saučesnici u svemu ovome. Istakli bismo da je naš voljeni klub Sarajevo na svojoj oficijalnoj ‘facebook’ stranici Škola fudbala Asim Ferhatović Hase napisao jednu jako bitnu stvar koju ćemo citirati – ‘Važan dio svakog velikog kluba su njegove omladinske selekcije kojima se posvećuje velika pažnja. Ne tako rijetko mladi igrači koji su prošli sve starosne kategorije svog kluba nose igru prve ekipe.’ Sad je vrijeme da upravu kluba pozovemo na odgovornost prema djeci, ne pojedincu nego skupini, jer ovo što se njima možda čini kao završeno, mi tvrdimo da je tek počelo”. 

U budućnosti će najmlađa selekcija pod okriljem Fudbalskog kluba Sarajevo biti ona za dječake mlađe od 12 godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime