Foto: NK Čelik/Facebook

Nakon što je Fudbalski savez Zeničko-dobojskog kantona kaznio ekipu Čelika oduzimanjem tri boda, igranjem tri meča bez publike i sa dvije hiljade KM zbog navijačkih nereda na utakmici protiv Bosne Visoko, oglasili su se i iz zeničkog kluba.

Saopštenje Čelika prenosimo u cijelosti:

Smatramo da je ovakva odluka o kazni donesena šablonski, te da je ista već unaprijed bila pripremljenja, na šta ukazuje i činjenica da je datirana sa 29.11.2021. godine, istim danom kada nam je upućen i Zahtjev za očitovanjem u vezi sa dešavanjima na utakmici 14. kola sa  Bosnom Visoko. Sramotno je da fudbalski savezi postupaju protivno načelima fudbalske igre, te da podobni, a ne baš sposobni ljudi, obnašaju funkcije poput disciplinskog organa, te da se najveća zaštita i protekcija pruža uhodanom koruptivnom sistemu uspostavljenom između sudija i delegata, ponaročito imajuću u vidu činjenicu da se radi o trećem rangu takmičenja. Fudbalski klub Čelik Zenica ne bježi od odgovornosti koju ima u konkretnom slučaju, ali smatramo da smo trebali i morali dobiti šansu u kojoj bi iznijeli vlastite argumente, posebno zato što se pojedine činjenice u konkretnom slučaju, objektivno gledano, preuveličavaju” – napisali su iz Čelika pa dodali:

čelika, Oglasili se iz Čelika: “Sramotno je da fudbalski savezi postupaju protivno načelima fudbalske igre”
Foto: NK Čelik/Facebook

Podsjećamo javnost da prilikom donošenja odluke nije uzet u obzir zahtjev našeg kluba da prisustvujemo sjednici disciplinskog organa, čime je disciplinski sudija načinio povredu pravila disciplinskog postupka i postupio protivno članu 112. stav 3. Disciplinskog pravilnika NFS BiH. Pored činjenice da smo onemogućeni u pogledu davanja izjave pred disciplinskim organom, nije uvažen ni naš zahtjev za dostavom dokumentacije. Konkretno smo zahtijevali podatak o ocjeni koju je dobila sudijska trojka od delegata kao posmatrača i kontrolora suđenja, jer i dalje stojimo pri stavu da su isključivo diskutabilne sudijske odluke uzrok reakciji navijača, a što nismo dobili. Zahtijevali smo očitovanje gdina. Prolića koji je na istoj utakmici bio kontrolor suđenja, no ni to očitovanje nismo dobili.

Medicinska dokumentacija kojom se potvrđuju navodi da je glavni sudija Bekrić Kenan povrijeđen nije nam dostavljena, tačnije ista i ne postoji, te i dalje odgovorno tvrdimo da niko od navijača nije imao fizički kontakt sa imenovanim, već samo samo pomoćnim sudijom Sikira Edibom. O povredi disciplinskog postupka govori i činjenica da disciplinski sudija u obrazloženju odluke nije naveo u potpunosti činjenice i razloge koji su uzeti kao dokazani ili nedokazani, ili razloge zbog čega naši zahtjevi i prijedlozi nisu uvaženi u postupku izvođenja dokaza, a što je bio u obavezi na temelju člana 119. stav 5. Disciplinskog pravilnika” – istakli su iz zeničkog kluba pa nastavili:

čelika, Oglasili se iz Čelika: “Sramotno je da fudbalski savezi postupaju protivno načelima fudbalske igre”
Foto: NK Čelik/Facebook

“Iako ovaj postupak prati još niz nelogičnih i neobjašnjivih odluka, zabrinjavajuće za sve klubove ja način na koji Savez tumači ključne dokumente. U želji da podignemo glas protiv ustaljene prakse ovakvih šablonskih vođenja postupaka, u kojem klubovi nemaju jednak tretman, niti mogućnost iznošenja vlastitih argumenata, nego su samo puki učesnici postupka u kojem vas kadija tuži i kadija vam sudi, pozvali smo sve klubove na zajednički sastanak koji će biti održan u prostorijama našeg kluba, u srijedu (08.12.) sa početkom u 17:00h. Čelik neće tolerisati ovakve postupke, te ćemo uložiti žalbu na predmetnu odluku i nastavićemo hrabro i iskreno da se borimo za transparentan rad i jednak tretman svih klubova. U ovoj borbi očekujemo podršku i ostalih klubova jer smatramo da samo zajedničkim radom i djelovanjem možemo doprinijeti promjenama u bh fudbalu”.

Utakmica između Čelika i Bosne Visoko prekinuta je u 59. minutu kada je glavni arbitar svirao penal za goste, a domaći navijači utrčali na teren sa namjerom da se obračunaju s njim.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime