Foto: Damir Hajdarbašić/www.fkz.ba

Sportski klubovi iz Federacije Bosne i Hercegovine saznali su danas dobre vijesti nakon sjednice Vlade FBiH, pošto je odlučeno da Porezna uprava FBiH treba da odobri neplaćanje sporazumom dogovorenih rata duga do kraja ove godine.

Tako će biti obustavljena prinudna naplata nagomilanih dugovanja do kraja 2022. godine, a sve zbog posljedica krizve izazvane virusom korona. Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada FBiH je donijela zaključak kojim Poreznu upravu Federacije BiH zadužuje da za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih virusa korona, odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obveza u periodu do 31. decembra 2022. godine.

Ova federalna uprava zadužena je i da do istog datuma, sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni imaju ugovore o reprogramu duga za poreze i doprinose, osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava obezbjeđenja po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate.

Takođe Porezna je zadužena i da osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava obezbjeđenja po Ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate zbog posljedica izazvanih virusom korona u periodu do 31.12.2022. godine za ugovore o izmirenju dospjelog duga prema javnim poduzećima, zaključenih u skladu s Odlukom Vlade FBiH o utvrđivanju povoljnijih uvjeta za zaključivanje ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim poduzećima.

Vlada je ovu upravu zadužila da preko svojih kantonalnih ispostava, osigura izdavanje potvrda sportskim klubovima za ispunjavanje uslova za dobijanje takmičarskih licenci nadležnih krovnih međunarodnih sportskih asocijacija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime