Foto: NK Slaven Živinice/Facebook

Proteklog vikenda Bosnu i Hercegovinu su pogodile obilne kišne padavine koje su uzrokovale mnoštvo problema i na fudbalskim terenima širom zemlje, a povodom toga se oglasio i Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata su najprije naveli pozitivan primjer kada je utakmica Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine između Travnika i Budućnosti iz Banovića pomjerena za 24 sata kako bi se teren što bolje pripremio, ali su naveli da su postojali i neki suprotni primjeri.

“Ipak, svjedoci smo brojnih drugih utakmica, koje su se odigrale, iako nisu postojali uslovi za igranje. Rezultat toga bili su susreti, koji su na momente više ličili na sportove koji se izvode u vodi, nego fudbal”  – navedeno je iz Sindikata.

fudbalera, SPFBiH: “Dnevnice za sudije ne mogu biti iznad zdravlja fudbalera”
Foto: NK Slaven Živinice/Facebook

Primjeri za to su utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine između Radnika i Sarajeva, kao i meč Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine grupa Sjever između Slavena iz Živinica i Mladosti iz Malešića.

“Uslovi za odigravanje utakmica u različitim rangovima bh. fudbala propisani su u pravilima i službena lica ne mogu prekoračiti svoja ovlaštenja i donijeti odluku mimo istih, gdje štetu prije svega trpe igrači, čije zdravlje je izloženo povećanom riziku od povreda. Takođe, nemogućnost pomjeranja utakmica zbog ‘ispunjenih’ TV termina ne može biti prihvatljivo obrazloženje zbog čega su se pojedini susreti odigrali, iako nisu postojali uvjeti” – stoji u saopštenju te se dodaje:

“Sindikat profesionalnih fudbalera BiH zaprimio je proteklog vikenda nekoliko informacija o utakmicama, za koje nije postojao minimum uvjeta za odigravanje, a koje su ipak odigrane na insistiranje prije svega službenih lica. Naša organizacija upoznati će međunarodna fudbalska tijela o tome, jer “dnevnice” za sudije i delegate ne mogu biti iznad zdravlja fudbalera”.

Odgođene su još neke utakmice u različitim rangovima fudbala u Bosni i Hercegovini, a termini njihovog odigravanja biće naknadno saopšteni.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime