Foto: FK Vitez/Facebook

Završen je jesenji dio sezone na drugoligaškim terenima Federacije Bosne i Hercegovine. Pojedine ekipe su se istakle sjajnom efikasnošću i velikim brojem postignutih golova, a u 3 od 4 druge lige najefikasnija ekipa je ona koja trenutno drži čelo tabele.

Na drugoligaškom Centru ubjedljivo najefikasnija ekipa jeste Stupčanica iz Olova koja je odlilnim igrama istakla najozbiljniju kandidaturu za ulazak u viši rang.

Žuti đavoli” su u jesenjoj polusezoni postigli ukupno 45 golova na 15 utakmica što znači da je prosjek datih golova po utakmici iznosio 3. Za ovakvu efikasnost Olovljani najviše mogu da budu zahvalni Fijadu Mehanoviću koji je postigao skoro pola golova svog tima, tačnije 21.

Utakmica u kojoj je Stupčanica bila posebno napadački raspoložena jeste ona kada su u Prači gostovali kod Jahorine i svoje domaćine “počastili” sa devet golova u mreži. 

Ekipa iz Olova je u 15 utakmica primila 15 golova, a po tom parametru nije najbolja u ligi, pošto je Čelik primio devet, Bosna Visoko 12, a UNIS 14 golova.

Od ostalih ekipa Bosna Visoko je postigla 38 golova, dok je Čelik mreže rivala tresao 33 puta.

stupčanica, Stupčanica i Radnički Lukavac najefiksnije drugoligaške ekipe, u vrhu FK Vitez i Čapljina
Foto: Nogometni savez FBiH/Facebook

Baš kao i Stupčanica, 45 golova u jesenjoj polusezoni na svome kontu ima i Radnički iz Lukavca, koji je vodeća ekipa na tabeli Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine – Sjever, s tim što su Lukavičani primili dva gola manje od “Žutih Đavola“.

Najbolji strijelci Radničkog nakon 15 odigranih utakmica su Mirza Musić i Haris Ordagić koji su postigli po 11 golova, a najubjedljivija pobjeda koju je ova ekipa ostvarila bila je ona protiv Slavena iz Živinica koja je iznosila 9:0.

Zanimljivo je da je drugoplasirana ekipa Seone postigla više nego duplo manje golova od Radničkog pošto za sada na svom kontu imaju 24 postignuta pogotka. Gornji Rahić je mreže protivnika tresao 35 puta, dok je Priluk postigao 33 gola nakon 15 utakmica.

Radnički je ujedno i ekipa koja sa 13 šrimljenih golova drži prvo mjesto kada je u pitanju ovaj parametar.

stupčanica, Stupčanica i Radnički Lukavac najefiksnije drugoligaške ekipe, u vrhu FK Vitez i Čapljina
Foto: FK Radnički Lukavac/Facebook

Kada je u pitanju drugoligaški Jug Čapljina je najefikasnija ekipa koja je postigla 42 gola na 13 odigranih utakmica, odnosno više od tri gola po meču, što je zaista impresivno.

Prvo ime ekipe je bio Marsel Mace koji je postigao 19 gola i najbolji je strijelac drugoligaškog Juga, a najubjedljivije pobjede Čapljine su one od 6:1 ostvarene protiv kamešnice i Bjelopoljca.

Na drugom mjestu po učinkovitosti nalazi se Klis iz Buturović polja sa 39 golova, a zanimljivo je da su obje ekipe do sada primile samo po 13 golova.

Na trećem mjestu po efikasnosti pozicionirana je ekipa Sloge Uskoplje-Donji Vakuf koja je postigla 35 golova.

Govoreći o golgeterskom učinku ekipa možda je najzanimljivije dotaći se Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine grupa Zapad gdje je najefikasnija ekipa FK Vitez sa 38 golova, a nalazi se tek na petoj poziciji na tabeli i ima 11 bodova manje od prvoplasirane Iskre iz Bugojna.

Na drugom mjestu po broju dati golova nalazi se Kiseljak sa 35, a dva manje manje dala je Krajina iz Cazina. Drugoplasirani Rudar iz Kamengrada do sada je postigao 27 golova.

Ekipa Iskre ima ubjedljivo najmanje primljenih golova, samo osam.

Nastavak prvenstva biće veoma interesantan, a ostaje i da se vidi koje ekipe će i u drugoj polusezoni biti golgeterski raspoložene.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime