UG Slobodaši Tuzla se oglasilo saopštenjem nakon Mujkanovićeve ostavke

UG Slobodaši Tuzla oglasili su se saopštenjem za javnost nakon posljednjih dešvanja u klubu nakon što je Uprava kluba na čelu sa Senadom Mujkanovićem podnijela ostavku.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Nakon održane Skupštine FK Sloboda, dana 07.12.2023. godine, kao Udruženje Građana osnovano s ciljem da zajedničkim djelovanjem pomognemo klubu, osjećamo potrebu da se obratimo javnosti s utiscima nakon iste.

FK Sloboda jedan je od najvećih i najbitnijih sportskih kolektiva u BiH i uopšteno na ovim prostorima. Kao takav, predstavlja ponos Tuzlacima i svim navijačima širom Tuzlanskog kantona i šire. Neodgovornim i prije svega nestručnim vođenjem FK Sloboda doveden je u situaciju da po drugi put u klupskoj historiji ispadne iz Premijer lige BiH prošle sezone, te se ove sezone takmiči u drugom rangu bh fudbala. Pred početak sezone, FK Sloboda, sa svim finansijskim, igračkim i drugim problemima, prepuštena je novoformiranom UO, te predsjedniku, gospodinu Senadu Mujkanoviću kojem je ovo drugi mandat na toj poziciji. Kao glavni cilj, prema riječima UO, kao i novoformirane Skupštine FK Sloboda, postavljen je povratak u Premijer ligu BiH.

U vrlo nezahvalnom trenutku, sa vrlo malo vremena do početka sezone, preuzeli su ekipu sa svega 4-5 fudbalera pod ugovorom, bez trenera i šefa stručnog štaba. U hodu su dogovarani dolasci igrača, a za šefa stručnog štaba doveden je fenomenalni Zlatan Nalić, koji je ukomponovao ekipu i do početka sezone stvorio timski duh koji je zračio optimizmom i zajedništvom. Sve to je rezultiralo sjajnim igrama, rekordnim brojem vezanih pobjeda u klupskoj historiji, a na kraju polusezone FK Sloboda je prva na tabeli Prve lige Federacije, dok su u kupu izbacili i renomiranog protivnika i višegodišnjeg rivala, Željezničar. Ekipa je upisala 12 ligaških pobjeda, uz tri poraza, što je rezultat koji bi prije početka sezone potpisao svaki navijač Slobode.

Uprkos tome, gradom je u posljednje vrijeme kružila priča o nezadovoljstvu dijela Skupštine FK Sloboda, radom UO i predsjednika Mujkanovića, te se uveliko počelo govoriti o njegovoj smjeni. Imajući u vidu da Skupština FK Sloboda ima apsolutno pravo donijeti bilo kakvu odluku, ispravnu i neispravnu, jer zakonski predstavljaju tijelo koje donosi ključne odluke u klubu, poštujemo tu instituciju. Ipak, moramo iskazati zabrinutost nedostatkom informacija o alternativnim rješenjima u slućaju sve izvjesnije smjene gospodina Mujkanovića. Ono što najviše brine, a što je pogodilo svakog člana UG Slobodaši, a vjerujemo i sve simpatizere FK Sloboda, je konstatacija pojedinih članova Skupštine FK Sloboda, koje u ovom saopštenju nećemo imenovati, ali ćemo citirati: ‘Zašto Sloboda mora sljedeće sezone igrati Premijer ligu’?.

Poštovani, grad Tuzla, Tuzlanski kanton, građani Tuzle i navijači Slobode širom BiH, zaslužuju jaku Slobodu, koja će i u Premijer ligi igrati značajnu ulogu, te Vas molimo da ako niste sposobni iskoristiti pomoć Gradske uprave, koja je jedna od najvećih u BiH, da nam to i omogućite, da smjesta podnesete ostavke, a Skupštinu prepustite ljudima koji klub mogu vratiti na put stare slave”.

Postavi odgovor