Uoči tuzlanskog derbija: Sloboda protiv statistike i tržišne vrijednosti

Sloboda i Tuzla siti od 17 časova igraju utakmicu 30. kola Premijer lige.

Juče su u okviru Premijer lige odigrana dva gradska derbija, a danas je na rasporedu treći.

Iako obje ekipe svoje domaće utakmice igraju na Tušnju, danas će Tuzla siti kao uslovni domaćin dočekati Slobodu od 17 časova.

Prvi meč u Premijer ligi ova dva tima odigrala su 11. avgusta 2018. godine i od tada odigrali deset međusobnih susreta. U njima, apsolutni pobjednik je Tuzla siti koja je čak šest puta bila bolji rival. Tri puta je bilo neriješeno, dok je Sloboda jednom pobijedila.

Omjer u golovima ova dva tima je 12:7 u korist Tuzla sitija, a najbolji strijelac je bivši igrač ovog tima Vojo Ubiparip sa pet pogodaka.

ubiparip
Foto: fk tuzla city

Sloboda i Tuzla siti se sastaju treći put ove sezone, a prema Transfermarktu, sastav Tuzla sitija u ovom trenutku je skuplji za jedan milion evra od Slobodinog tima.

Razlike u godinama kao da i nema, jer prosjek godina ekipa Tuzla sitija iznosi 26,1, dok je kod Slobode 25,8. Prednost na strani Slobode je broj mladih igrača u reprezentaciji, gdje je omjer 4:3 u korist Crveno-crnih.

Tuzla siti ovaj susret dočekuje rasterećeno, jer će sezonu okončati na mjestu koje garantuje evropske kvalifikacije po prvi put u klupskoj istoriji, dok je Sloboda nadomak toga da osigura opstanak u ligi.

Postavi odgovor