Foto: StarSport

Jorgos Barcokas govorio je o treniranju Olimpijakosa u Evroligi drugu uzastopnu sezonu i zašto misli da su prvenstvene utakmice daleko od nečeg ugodnog za trenere.

Trener Olimpijakosa Barcokas opisao je utakmice grčke lige kao “noćnu moru” za trenere čije ekipe nastupaju u Evroligi. Uglavnom je to zbog činjenice da je izuzetno teško za njega i njegove kolege da motivišu svoje igrače da daju svoj maksimum u tim mečevima.

Nije ovo samo moje mišljenje, razgovarao sam o tome sa ostalim trenerima koji vode ekipe u Evroligi. Postoji stres igranja mečeva sa ‘manjim’ ekipama koje se spremaju cijelu sedmicu i imaju veliku motivaciju da igraju protiv vas, dok vaši igrači nemaju ni najmanju motivaciju i samo šetaju po terenu. Najgore utakmice za sve trenere Evrolige su one za koje se podrazumijeva da su lagane, a igraju se u lokalnoj ligi. Željeli biste da prođu ta dva sata i pobijedite za jedan poen, samo da biste ustali i otišli. Jer mi treneri znamo kako je teško podsticati svoje igrače kada igraju 80 utakmica. To su utakmice koje, ako izgubite, mogu biti presudne i za prvenstvo. Teško ih je natjerati da misle da je utakmica u septembru ili oktobru toliko važna za budućnost momčadirekao je Barcokas.

Barcokas je ranije govorio o tome kako je njegov rad postao drugačiji s obzirom na to da mora planirati više treninga za svoje igrače budući da Olimpijakos drugu godinu zaredom učestvuje samo u Evroligi.

Želim biti iskren. Više mi se sviđa. Očito sam postao trener za treninge, a ne utakmice. Tamo gdje trener direktno interveniše da natjera ekipu da igra dobro i pravilno, to uključuje treninge kao prvu i najvažniju stvar. Mečevi su izraz onoga što ste radili i uvježbavali. Kad nemate vremena za treninge, za pripremu momaka, igra je samo stresni postupak koji hrani duše igrača, što je naravno lijepo za njih, a i za navijače” – dodaje iskusni strateg

Olimpijakos će se u osnovi takmičiti za samo jedan naslov u sezoni 2020/21. Takmičenje u Evroligi, borba u koju “Crveni” sa Pireja ulaze kao jedan od potcjenjenih timova.

Koliko je teško treneru poput Barcokasa obaviti sve potrebne pripreme za nadolazeću sezonu i trenirati svoje igrače, znajući da potencijalnim osvajanjem naslova u Evroligi mogu nadmašiti sami sebe?

Dobro pitanje. Istina je da kada ste kao označeni kao meta i sezonu završite pobjedničkom igrom, mislim na osvajanje naslova, to je uvijek velika motivacija. Međutim, za dobro ili loše, takva je situacija i vidjećemo u sljedećim godinama kako to neće biti samo situacija sa Olimpijakosom, već situacija i za ostale evroligaške timove. Vjerujem da se cijela stvar kreće prema ideji da se kreira zatvorena liga u kojoj će nivo takmičenja biti visok i očito će jedna od 18 ekipa koje igraju, dobro završiti sezonu. Kako god bilo, Evroliga je uvijek bila takva. Nije baš da je ovo kao u NBA-u gdje mnogi timovi imaju postupak ‘izgradnje’ dugi niz godina. Sada vidimo Milvoki Bakse koji je u tom postupku već 5-6 godina, a vrhunac se očekuje kroz 7-8 godina” – ističe Barcokas.

“U Evropi i Evroligi, situacija je ‘jedna (godina) i gotovo’. Ako vam ne ide dobro u jednoj godini, svako ima problema sa svojim poslom, igračima, trenerima, generalnim direktorima. To su činjenice, da Olimpijakos nema domaću konkurenciju, ekipa igra samo na evropskom nivou. To je vrlo teška liga, kao što su rekle moje kolege treneri, u smislu da ako niste prvi, niste ništa u Evropi. Podsjećam vas da čak i najuspješniji timovi idu na ‘fajnal for’, a na kraju su tri od njih neuspješni. Samo onaj koji je pobijedio nije podbacio, ostali se često vraćaju u svoje zemlje u krizi jer nisu uspjeli da pobjede. Ali to su činjenice, naučeni smo i zato smo i ojačani, da se znamo nositi sa tim danim situacijama u konkurenciji. Ništa se ne računa osim pobjede, takva je evropska košarka. Intenzivnije je na Mediteranu, a još intenzivnije u primjeru Olimpijakosa. Dakle, ovo su činjenice i moramo sarađivati sa njima” – zaključio je trener Olimpijakosa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime