Foto: en.volleyballworld.com

Odbojkaši Brazila pobijedili su ekipu Poljske sa 3:1 (22:25, 25:23, 25:16, 25:14) i tako su osvojili odbojkašku Ligu nacija.

Za Brazil je ovo prvi trijumf u takmičenju osnovanom prije tri godine u ovom formatu. Do sada su Rusi osvojili prethodna dva izdanja, a Poljskoj je ovo takođe najveći uspjeh jer nikad nije igrala finale.

Uzdali su se Poljaci u Vilfreda Leona i dobro im je krenulo, ali ne zahvaljujući Leonu već domaćim snagama Bartošu Kureku i Mikalu Kubijaku koji su u prvom setu zajedno osvojili 14 poena i bili u sjajnom napadačkom raspoloženju. Odlično su Poljaci odigrali završnicu izjednačenog seta poslije 20:20 i došli do vođstva (25:22).

U nastavku je proradila kompletna brazilska mašinerija. Dobar prijem uz maestralnog dirigenta Bruninja Rezenda su rezultovali moćnim napadom. Pucali su Brazilci iz svih pozicija dok je Leon na drugoj strani griješio i promašivao. Iako korektor Valas de Souza nije dominirao, ostatak ekipe je odigrao drugi set na visokom nivou. Istakao se Joandi Leal, odlično su odigrali srednjaci i Brazil je iskoristio drugu set loptu (25:23).

Tijesno izgubljen set je demoralisao Poljake i razigrao Brazilce pa je ostatak meča protekao u apsolutnoj dominaciji. Držali su se Poljaci nekako do 18:15 za Brazil u trećem setu, a onda je uslijedila serija rivala od 5:0 na krilima Valasa (25:16).

U četvrtom setu Poljska je bila u igri do 8:8, a onda je uslijedio brazilski nalet. Valas je meč završio sa 22 poena, Leal je osvojio 17, srednjaci Lukas i Maurisio zajedno 15. Kurek sa 17 i Kubijak sa 15 poena su bili najbolji u poljskom timu, a potpuno je podbacio najbolji igrač svijeta Vilfredo Leon koji je finale završio sa samo osam poena što je poprilično skroman učinak za njegove standarde.

Brazilci su osvojili trofej koji im je nedostajao i nagradu od 1.000.000 dolara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime