Foto: fiba.basketball

Basket reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, a najbolji igrač svijeta Dušan Domović Bulut rekao je za “Blic” da je protiv Rusije u polufinalu sve stalo i da nisu stigli da se priključe na vrijeme. 

Srbija je grupnu fazu završila sa sedam pobjeda i onda je iznenađujuće poražena od Rusije sa 21:10 u polufinalu, na šta je Bulut kazao da im je nedostajala neka vrsta uigranosti.

Imali smo mi svojih limita, kazao sam vam to i na početku. Skupljeni smo kao grupa individualaca koji su veoma kvalitetni, koji imaju dobar karakter za pobjede, za težinu dresa koji treba da se nosi na ovim takmičenjima i jednostavno samo nam je falila ta neka vrsta uigranosti, neke taktičke stvari koje nismo stigli da uradimo. Da kada sve stane, kada ništa ne ide da imamo neke dve-tri akcijice, da izvučemo neki lak poen, lak faul, da im prekinemo momentum. To se nije desilo, ostali smo paralisani protiv Rusa, nekako, i ostali smo dva-tri puta sami, pa smo promašili zicer i trojku. Nismo stigli da se priključimo, pa je sve otišlo dođavola” – izjavio je Bulut i dodao da su u meču za treće mjesto pobijedili na individualni kvalitet:

Treće mjesto, pobjedili smo na neki individualni kvalitet i karakter, požrtvovanost i borbu. Tako smo došli, tako smo selektirani, trenutno je mjerilo treće mjesto, a nadam se da će u budućnosti biti bolje. Bitan je jedan kontinuitet medalja koji donosimo za Srbiju, za Košarkaški savez Srbije, ovoga puta i Olimpijski komitet Srbije. Ja sam srećan, završili smo turnir i sa pobjedom, ipak je to olakšavajuća okolnost. Velika je razlika izmežu trećeg i četvrtog mjesta“.

Kao najveći uspjeh u karijeri on je izdvojio to što su ostvarili kontinuitet u osvajanju medalja u posljednjih deset godina.

“Meni je najveći uspjeh što smo mi ostvarili kontinuitet u osvajanju medalja u posljednjih deset godina. Postoje samo jedno ili dva takmičenja da se mi nismo vratili sa medaljom jer, evo vidiš, jedna utakmica na cijelom turniru te odvojila od zlatne medalje. Imaš Letonce koji su imali četiri poraza i igraju finale. Imaš Ruse koji su do polufinala imali tri pobjede. Jednostavno, takav je basket. Sada da igramo protiv Rusa, vjerovatno bismo ih dobili 21:6, ali takav je basket. Ne možeš u kontinuitetu imati prvo mjesto, a pogotovo za ekipu koja je skupljena prije dva mjeseca” – naglasio je Bulut. 

Na pitanje novinara kako su se podigli nakon poraza u polufinalu, rekao je da su imali stav da se ne blamiraju i ne sramote, već da idu da pobijede u meču za treće mjesto.

Znali smo da smo uprskali. Znaš da si uprskao. Velika je razlika između trećeg i četvrtog mjesta. Da je krenulo nešto po zlu, vjerovatno bismo se poubijali međusobno i sa njima i publikom i svima. Kada smo krenuli u ovaj meč, znali smo da moramo da ga dobijemo inače bismo skočili iz aviona. To je bio naš mentalitet i mislim da je upalio. Nismo imali ni taktiku ni ništa nego samo stav, nemojte da se sramotimo, da se blamiramo. Idemo da pobijedimo, bolji smo od njih kao što smo bolji od većina ekipa ovdje. Samo da uradimo sve stvari koje budemo trebalo da uradimo i to je to” – dodao je reprezentativac Srbije. 

Sada mu slijedi put u Sjedinjene Američke Države gdje će i igrati u “Big 3” ligi gdje igraju igraju mnoge poznate NBA zvijezde.

Ne znam, iskreno, ne znam. Idem sutra u Ameriku, to mi je plan, da se tamo dokažem. Poslije toga vidjeću šta i kako. Nemam ni neku komunikaciju iskreno ni sa košarkaškim savezom ni sa Olimpijskim komitetom. Imam ličnu karijeru i ciljeve koje želim da ispunim. Opet, jedan kontinuitet ako govorimo o sljedećim Olimpijskim igrama. Ovaj sport ne prepoznaje ko si i šta si, prepoznaje samo kontinuitet i težak rad. Nema ovde: “Ja sam Dušan Bulut, doći će Rusi, skloniće se sa terena!” Neće. Taj proces oduzima puno vremena i energije, a ja u ovim godinama ne znam da li sam spreman da sljedećih tri-četiri godine dam toliko” – zaključio je Bulut. 

Zlato na Olimpijskim igrama osvojila je Letonija, druga je bila selekcija Rusije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime