Dubai sve bliže Evroligi, ali stiže i u ABA?

Jasno je da Evroliga neće još dugo izgledati kako izgleda trenutno, međutim plan koji imaju u najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju u Evropi dobio je nove ideje.

Specijalizovani španski košarkaški portal “Encestando” donosi tekst o idejama koje bi uskoro trebalo da budu implementirane. Prije svega, ističu da će se dva nova tima pridružiti Evroligi – Pariz, odnosno tim koji će sjedište imati u Dubaiju. Pariski klub igra trenutno u Evrokupu, budžet mu premašuje devet miliona evra, duplo više nego prije dve godine.

Stara želja Evrolige je da velike gradove uključi u svoj biznis plan, a opet se spominje i London, koji bi tek kroz nekoliko godina trebalo da dobije svog predstavnika u eliti. Prije toga, druga tržišta, poput Minhena, Berlina i Liona trebalo bi da se konsoliduju. Spominje se rast Asvela, sa Tonijem Parkerom na čelu i njihova izgradnja nove hale od 11.000 mjesta. Što se tiče Dubaija, problem bi mogao da predstavlja udaljenost tog grada od starog kontinenta.

Kako se navodi, vlasnici kluba iz Dubaija biće u obavezi da plaćaju 50 miliona godišnje. Zauzvrat, pored mjesta u Evroligi, dobiće i organizaciju nekoliko Fajnal-fora. Ono što se sada takođe spominje jeste i učešće Dubaija u ABA ligi, pod uslovom da pokriju sve troškove, kao što su putovanja.

Još jedna zanimljivost je da tim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vidi Svetislava Pešića kao trenera te ekipe. Spominju se još neka imena, poput Đorđa Đokovića, Novakovog brata, koji je takođe uključen u povezivanje Evrolige i Dubaija, grada od tri miliona stanovnika u Persijskom zalivu.

Nejasno je međutim kako će izgledati format nove Evrolige, da li će biti 18 ili 20 klubova, da li će biti podijeljeni u dvije grupe i druga pitanja.

Postavi odgovor