Foto: KK Bosna/Facebook

Sloboda je danas odbila dolazak u Sarajevo na utakmicu finala Kupa BiH sistema A protiv Bosne.

Saopštenje tuzlanske ekipe smo prenijeli ranije, a povodom svega se na sljedeći način oglasila i Bosna:

“Poštovani prijatelji košarke, posebno u Sarajevu i Tuzli

Shodno novonastaloj situaciji i medijskoj ‘hajci’ od strane predsjednika Slobode i ‘pripadajućih’ portala, a vezano za nedolazak i neodigravanje finalne utakmice Kupa BiH sistema A, dužni smo Vam se obratiti, jer nećemo dozvoliti da bilo ko, ikada više ponižava, ucjenjuje i blati ime našeg kluba. Današnji dan je trebao biti praznik košarke u Sarajevu, jer su u finalu kupa, koji nosi ime po Mirzi Delibašiću, trebali odigrati dva ‘Kinđetova’ kluba. Kako se to nije desilo, nedolaskom ekipe Slobode, isključivo i samo zbog samovolje pojedinca, želimo pobrojati činjenice. Na žrijebanju parova u Zenici, dogovoreno je da će domaćin finala biti ekipa pobjednik iz susreta između Proma i Bosne. Naloženo je od strane komesara takmičenja, da se sve utakmice sistema A odigraju do 31. januara 2021. godine. Mi smo svoju utakmicu sa Promom odigrali u Donjem Vakufu 20. januara 2021. godine, te se time plasirali u finale sistema A. Druga polufinalna utakmica je odigrana u Tuzli između Slobode i Čelika, 26. januara 2021. godine.

Po saznanju protivnika, zakazali smo finalnu utakmicu sistema A za treći januar 2021. godine. Zvanična stranica Slobode je istu najavila u svojoj objavi, u šta se možete i sami uvjeriti. Po dokumentu organizatora kupa, domaćinstvo finala se mora definisati do petog februara 2021. godine. Po dokumentu organizatora kupa, izvlačenje parova finala je osmi februar 2021. godine. Termin odigravanja fajnal fora je vikend trinaestog i četrnaestog februara. Po svemu navedenom, termini devetog i desetog februara se ne uklapaju u kalendar takmičenja i obaveza organizatora. Iz saopštenja Slobode, nijednom riječju nije naveden validan razlog nepoštovanja odluka komesara takmičenja. U telefonskim razgovorima između predsjednika dva kluba, nije se iskazao nijedan argument u korist pomjeranja termina utakmice. Definicija ‘dogovora’ očito nije jednaka kod obje strane (sa Promom npr. jeste), nego neargumentovanim, isključivim insistiranjem na pomjeranju termina odigravanja utakmice. Gorenavedeno potkrijepljujemo činjenicom da je i prošle sezone Sloboda (predsjednik) imala problema sa ‘dogovaranjem’ termina odigravanja utakmice kupa u Donjem Vakufu.

Istom metodom, uz činjenicu da je Sloboda došla u Donji Vakuf, ali sa juniorskim sastavom. Ove godine su otišli i dalje, pa se nisu pojavili nikako. Prihvatamo instituciju dogovora klubova, što potvrđujemo činjenicom da je Bosna do ovog momenta odigrala apsolutno sve utakmice, iako smo dva puta bili u izolaciji zbog pozitivnih testova na virus korona. Instituciju dogovora prihvatamo, ali ne ucijenjivanja, a pogotovo ako se ne prezentuje konkretan razlog promjena termina odigravanja utakmica. Na kraju, bez trunke naše subjektivnosti, komesar takmičenja je jasno i nedvosmisleno odabrao službena lica za treći februar, jasno dajući do znanja da bilo koji drugi termin nije u skladu sa kalendarom košarkaškog takmičenja u BIH. Izražavamo najiskrenije poštovanje prema navijačima i kolektivu Slobode, ‘Gradu soli’ i gradu košarke, a istovremeno ćemo štititi interese svog kluba i poštovati instituciju pod čijim okriljem i igramo košarku – KS BiH”.

Epilog čitave situacije još uvijek nije poznat.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime