Foto: euroleague.net

Prvi Šveđanin u istoriji NBA lige, Jonas Jerebko, biće novi košarkaš moskovskog CSKA, a potpisao je ugovor do kraja sezone.

Vijest da iskusni švedski reprezentativac Jonas Jerebko odlazi u Moskvu gdje će nastupati za CSKA podigla je veliku prašinu zbog rata koji se dešava u Ukrajini i činjenice da većina košarkaša od kada se to dešava napušta ruske klubove u znak protesta.

Njegovim odlaskom u CSKA iznenadio se i generalni sekretar Košarkaškog saveza Švedske, Fredrik Joulamo. Nakon razgovora sa Jerebkom, tamošnji Savez je odlučio da isključi Jerebka iz reprezentacije.

”Kao reprezentativac, Jonas Jerebko predstavlja švedsku košarku, a naravno i osoba prema kojoj mi kao organizacija imamo ljudski odnos. Iz tog razloga, za nas je bilo ključno da imamo direktan dijalog sa Jonasom Jerebkom prije nego što objavimo svoj stav.

Fredrik Joulamo, generalni sekretar Švedskog košarkaškog saveza, u sredu je razgovarao sa Jonasom Jerebkom o svom izboru da igra u Rusiji i istakao da je to direktno u suprotnosti sa vrijednostima švedske košarke i našim jasnim stavom po pitanju Rusije.

Nažalost, nakon ovog dijaloga, prinuđeni smo da konstatujemo da ne postoje uslovi da Jonas Jerebko bude reprezentativac Švedske u košarci” – saopštili su iz Košarkaškog saveza Švedske.

On je u karijeri nastupao za litvanske klubove Boraš i Planja, a nastupao je i u italijanskoj Bijeli. U NBA je igrao od 2009. do 2019. godine, a nastupao je za Detroit Pistonse, Boston Seltikse, Jutu Džez i Golden Stejt Voriorse. Po povratku u Evropu bio je igrač Kimkija, a dugo je bio i reprezentativac Švedske, sve do ovog trenutka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime