Foto: STARSPORT

U danima koji su iza nas mladi srpski trenerski stručnjak Vladimir Jovanović postao je novi trener Cibone, što je izazvalo reakciju Danijela Jusupa koji je analizirao struku u Hrvatskoj i okruženje sa kojim se treneri suočavaju.

“Vladimir Jovanović je vrlo dobar trener. Prošle  godine je od mene dobio glas za trenera godine. Postavlja se pitanje ima li takvog trenerskog potencijala i u Hrvatskoj, a ja mislim da ima. Način na koji rade srpski treneri, a tu mislim na sistem vrijednosti, trenažni proces, ponašanje i disciplinu  nesumnjivo stvara određenu vrijednost koja rezultira afirmacijom mladih igrača i dobrim rezultatima, naročito na reprezentativnom nivou. To što naši susjedi kvalitetno rade nije naš problem. Naš problem je to što smo mi naš stvarni trenerski potencijal marginizovali. Kako? Trenere koji su se držali i još uvijek drže istih ti principa, kao naši susjedi, smo marginizovali i etiketirali. Taj proces se najčešće odvija u lokalnim kafanama i glas dolazi do ljudi koji odlučuju o njihovim sudbinama. Treneri koji sistemski rade nemaju previše vremena za mlaćenje prazne slame po lokalnim birtijama jer trenerski posao je vrlo zahtijevan, ako se radi na pravi način. U takvoj utakmici treneri nemaju šanse u odnosu na ove druge, koji se i ne mogu nazvati trenerima” – rekao je Jusup za hrvatske medije i nastavio:

“Košarkaška elita, odnosno oni koji imaju moć odlučivanja, kod naših komšiju ima pravilno postavljen kriterijum vrijednosti iz koje izlazi kvalitetan kadar i kao posljedica toga produkcija igrača i rezultati. Odgovornost je proporcionalna mogućnosti odlučivanja i donošenja odluka, kako za uspjehe tako i za neuspjehe. Drugim riječima, nije problem u treneru iz komšiluka nego u nama. Ponekad se pitam kako to da nitko od naših trenera nije dovoljno dobar da radi u tom istom komšiluku”?

Ipak kada se podvuče crta Jusup nije dočekao na nož Vladimira Jovanovića već uputio evidentnu kritiku istoj toj košarkaškoj eliti u Hrvatskoj koja ima moć odlučivanja, a šta će proizaći nakon ovakve izjave, vrijeme će pokazati.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime