foto: Xinhua/Predrag Milosavljevic

Selektor Srbije Igor Kokoškov u opširnom razgovoru za “24sedam” otkrio je razloge lošeg nastupa “Orlova” na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji je održan u Beogradu.

Srbija je prokockala svoju posljednju priliku da osigura učešće na Olimpijskim igrama u Tokiu, tako što je poražena u finalu kvalifikacionog turnira od Italije.

Kad sam rekao ‘nema drame’, mislio sam neku tešku relaciju koja se desila u toku priprema, u toku same utakmice ili na kraju utakmice. Mi smo spremni da od toga napravimo ekskluzivitet. Sjećam se 2004. godine po završetku našeg olimpijskog leta, jedan mladi novinar, koji je eminentan u sportskom novinarstvu, me pitao: ‘Ko se s kim potukao?’ – objasnio je Kokoškov i dodao:

Mi smo vrlo teški u prihvatanju informacija da nije postojao nikakav fizički sukob, niti sukob unutar svlačionice. O košarkaškom dijelu možemo da pričamo, ali drama ne postoji. Mediji formiraju dramu. S tog aspekta je to bio moj komentar, nisam mogao da ga objasnim. Drama ne postoji, postoji košarkaški dio, postoji nešto što se dešavalo na terenu i sticaj okolnosti koji se ne bazira na sukobu

Selektor Srbije posebno je ponovio da se u javnosti ne smije stvoriti atmosfera koja će igrače okrenuti jedne protiv drugih.

Ružno je, vrlo ružno sa čak. Jednostavno, huškamo igrače jedan na drugog, pravimo takvu atmosferu da ako se neko ne pobije u svlačionici i ako ne postoji konflikt, da ispada da nisu odreagovali na pravi način. To je zaista ružno. Dolazi i od medija i od košarkaških ljudi. Huškamo djecu jedne na druge čisto da bismo mi izgledali kao neko ko o tome brine– podvukao je Kokoškov.

Kokoškov, Kokoškov: “Za svojih 30 godina rada nisam imao priliku da vodim ekipu u ovakvim uslovima”
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport Photo

Neodlazak na Olimpijske igre prihvaćen je kao jedan od najvećih neuspjeha košarkaške reprezentacije Srbije, posebno nakon ispadanja od Argentine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Prije svega hoću da kažem da ovaj razgovor nije želja da se stvori neki alibi. Prosto, zbog virusa korona i protokola koji smo morali da prođemo, nisam imao vremena da pričam sa medijima. Moja potreba je da ljudi koji vole košarku, koji vole nacionalni tim, imaju pravu informaciju i dovoljno informacija” – kazao je Kokoškov i dodao:

Zaista vjerujem da treneri gube utakmicu, igrači dobijaju. Kad se utakmica izgubi, uvijek je trener odgovoran. Apsolutno ne bježim od odgovornosti, tako sam radio cijelu karijeru. Nikad neću uprti prst u nekog drugog osim u sebe. To je stvar neke moje privatne kulture i sportske kulture. Sigurno ću zaštiti integritet tih momaka u svlačionici i Košarkaškog saveza kao institucije, ali vaši čitaoci treba da imaju pravu informaciju i da znaju u kakvim smo uslovima radili“.

Tokom priprema za kvalifikacioni turnir, Kokoškov je istakao da se suočio sa velikim problemima, o kojim nije pričao detaljnije:

Ja za svojih 30 godina rada u košarci i 16 godina u FIBA takmičenjima, nisam imao priliku da radim u ovakvim uslovima, koji su bili vrlo specifični. Nažalost, nisam mogao da okrenem nijedan telefon od mentora, starijih kolega, selektora ranijih timova, da pitam za savjet, jer niko od njih nije prošao kroz ovakav način rada i ovakvo ljeto“.

Kokoškov je objasnio da su problemi najčešći bili broj igrača na treninzima, te da zbog brojnih povreda nekad je znalo da na treningu bude manje od deset igrača.

Kokoškov, Kokoškov: “Za svojih 30 godina rada nisam imao priliku da vodim ekipu u ovakvim uslovima”
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nakon poraza od Italije, Nemanja Bjelica, ali i navijači su igračima zamjerali nezalaganje.

Ma, zalaganje nije bilo problem. Problem je bila nespremnost, individualna i timska, iz objektivnih razloga. Niko nije izašao to veče da se šali ili da potcijeni Italijane– jasan je bio Kokoškov.

Za kraj razgovora, selektor Srbije je govorio i o svom statusu:

Što se tiče mog statusa, ja sam u ovo ušao velikom emocijom, željom da se vratim kući. Vezano za moju odluku, sigurno da nije prijatan momenat, ali odluka vezana za moj status u reprezentaciji je vezana prije svega, da vam kažem iskreno i najiskrenije, za porodičnu situaciju“.

Srbiju sljedeće godine očekuje Evropsko prvenstvo, koje će im biti prilika da se iskupe navijačima za debakl u kvalifikacionom turniru.

Skini MERIDIANSPORTBH APLIKACIJU i budi u toku sa svim sportskim vijestima!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime