Foto: fiba.basketball/womensbasketballworldcup

Košarkaški savez BiH napravio je konferenciju za medije povom početka priprema ženske reprezentacije za predstojeće izazove, prenosi “Sport1”.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH započela je danas prvo okupljanje i sedmodnevne pripreme pod vodstvom novog selektora Miloša Pavlovića. Njegovo imenovanje predstavlja novi početak za žensku košarkašku reprezentaciju, s obzirom na to da će ekipa biti značajno podmlađena.

Tim povodom danas je organizovana i konferencija za medije, na kojoj su se javnosti obratili gotovo svi relevantni akteri ženske košarke u BiH u ovom trenutku. Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš pojasnio je kako je došlo do dogovora sa novim selektorom Pavlovićem.

“Imali smo jedan jako uspješan ciklus sa ženskom seniorskom reprezentacijom, ali sada ulazimo u jedan novi. Krećemo dobrim dijelom iz početka, i tražili smo trenera, selektora, a možda je najbolje reći, čovjeka koji ima znanje i autoritet, a pogotovo u radu sa mladim igračicama i koji je spreman pomoći da se njihov potencijal ostvari na seniorskom nivou. Tražili smo nekoga ko sebe vidi u višegodišnjem radu, odnosno ko misli da bismo kroz višegodišnji rad mogli ponoviti uspjehe iz posljednjih nekoliko godina. Kroz neku našu selekciju, naš izbor je pao na selektora Miloša Pavlovića, sa kojim smo vrzo brzo uvidjeli da slično razmišljamo, da dijelimo vrijednosti i kvalitete i drago nam je da smo uspjeli dogovoriti i potpisati saradnju. Nemamo puno vremena, prva utakmica nam je u novembru, ne možemo čekati prvu utakmicu pa tek onda sklapati tim. Htjeli ne htjeli, to smo rekli da ćemo uraditi u augustu, svjesni da nam se jedan dio igračica neće odazvati. Želimo probati hemiju, odnose i da krenemo raditi” kazao je Miloš, objasnivši i situaciju sa (ne)pozivanjem Ajle Ikanović, koja od sinoć dominira u domaćim medijima:

“Pozvana je 12. jula u 15:05 da potvrdi dolazak, a taj dolazak nam nije nikad potvrđen. Tada su pozvane i sve ostale igračice, i apsolutno prihvatamo da je moguć neki tehnički problem. Mislim da je jako loša poruka što se niko nije pokušao raspitati u savezu, prije ovakvog izlaska u medije”.

Selektor Pavlović je govorio o dugoročnim planovima na novom radnom mjestu.

“Zahvaljujem se na ukazanoj prilici i povjerenju, upravo je ovako kako je predsjednik i predstavio. Očekuje nas žestoko podmlađivanje, već smo i krenuli sa tim, vidite godišta igračica na spisku. Malo se kasnilo sa startom i možda je bilo nekih neplaniranih otkaza, ali smo iskoristili šansu da u ovom periodu okupimo potencijalne mlađe igračice, koje su mogle da se odazovu na pripreme. Moja želja je da već od danas krenemo sa postavljanjem sistema, da kroz razgovor sa igračima objasnimo kako bi to trebalo da izgleda. Krećemo od nule, novi je početak, uz pomoć nekih starijih igračica ćemo pokušati da kroz godinu ili dvije dođemo u poziciju da igramo velika takmičenja”kazao je Pavlović.

I on je objasnio svoju verziju događaja sa pozivom Ajli Ikanović.

“Iskreno da vam kažem, ne bavim se društvenim mrežama, ali došla je do mene vijest. Ne znam šta je tačno objavljeno, ono što znam jeste da sam hitno slao pozive jer smo se ovako kasno okupili, bio je planiran i put za Grčku, a tražili smo da nam se što prije odgovori ko je na raspolaganju i ko može doći. Bilo je tu dosta otkaza, vjerovatno je bilo i tehničkih problema u komunikaciji. Kako je ko otkazivao mi smo se odmah trudili da zovemo zamjenu. Vjerovatno je iz tog razloga i došlo do nesporazuma. Ne postoji ništa iza toga, želim odmah to da demistifikujem. Svakako planiram da se sve igračice okupe i upoznaju, u ovom trenutku je taj spisak ono što nam je direktno potvrđeno. Ono što ja znam jeste da nije odgovoreno na email, odnosno na poziv” istakao je novi selektor.

Pojasnio je i na šta će obraćati pažnju u budućnosti.

“Moj fokus u ovom trenutku je da probam napraviti što veću bazu od igračica koje imamo na raspolaganju. Možda ne mogu sve konkurisati ozbiljnije za seniorski tim danas, ali već naredne godine ili one tamo bi trebale činiti okosnicu. Veliki posao je i pred stručnim štabom, koji je danas ovdje okupljen. Stručni štab će pratiti sve te igračice kroz ovu sezonu, cilj je da pokušamo svu djecu koju imamo ispratimo. Ovo nije projekat za ovo ili sljedeće ljeto, mi želimo napraviti kvalitetnu bazu i kvalitetan sistem, koji bi doveo do toga da ove djevojke igraju na ravnopravnom nivou”kazao je Pavlović.

Tim menadžer ženske reprezentacije BiH Razija Mujanović poželjela je dobrodošlicu novom selektoru.

“Poželjela bih dobrodošlicu našem novom selektoru, drago mi je što je čovjek prihvatio našu ponudu za saradnju i očekujem da ona u budućnosti bude dobra. Od danas startamo, tu su većinom mlade igračice, a selektor ima viziju šta one trebaju postići u nekom budućem periodu. Dobar dio igračica se nije odazvao zbog našeg kašnjenja sa zakazivanjem ovog termina, ali su one sigurno spremne da se odazovu u narednom periodu. Tek u novembru igramo takmičarske utakmice i trebamo krenuti po korak bez velikog pritiska za rezultat i stvarati dobru ekipu u budućnosti” kazala je Mujanović.

Kapiten ženske reprezentacije BiH Milica Deura istakla je da joj je čast predvoditi novu mladu generaciju i izrazila nadu da će biti postavljeni temelji za budućnost.

“Kao dugogodišnjem kapitenu, meni je i čast i obaveza da budem tu. Ja sam uvijek tu da reprezentaciji pomognem koliko mogu. Tu su sad mlade djevojke koje treba da se dokažu i pokažu, a i njima treba da bude čast što su ovdje. Krećemo ispočetka, vjerujem da ćemo dobro raditi u ovom sedmodnevnom periodu i da ćemo postaviti neke temelje za budućnost” – kazala je Deura.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime