Ovčina se oglasio nakon kazne zbog dopinga

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Alen Ovčina suspendovan je na četiri godine zbog korišćenja dopinga, a sada se oglasio putem društvenih mreža. 

On je objasnio kako je došlo do kompletne situacije, a njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Kao sportista, reprezentativac i kao čovjek, imam potrebu da se obratim svojim prijateljima, navijačima i široj javnosti povodom odluke o suspenziji od strane EHF doping agencije.

Naime, u februaru 2022. godine sam zajedno sa još tri reprezentativca bio pozitivan na COVID testu, zbog čega smo propustili i učešće na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Slovačkoj. Nakon pauze sa treningom, povratak u trenažni proces se iskomplikovao zbog povratka povrede desnog ramena na kojem sam prethodno imao i operativni zahvat. Zbog svega navedenog, van trenažnog procesa sam bio cca 2 mjeseca.

Sa početkom priprema i povratka u trenažni process, kao svih dosadašnjih godina bavljenja rukometom, od suplemenata sam koristio protein, creatin, glutamin i preworkout. Radi se o suplementima koji su redovni dodaci ishrani profesionalnih sportista.

Nažalost, preworkout koji sam tada koristio je bio od različitog proizvođača u odnosu na prethodne proizvode, te se ispostavilo da sadrži i nedozvoljenu supstancu anabolički steroid, koja se pokazala pozitivna na doping testu.

Tokom 20-godišnje rukometne, klupske i reprezentativne karijere, radio sam desetine doping testova, i nikada nisam bio pozitivan niti na jednu nedozvoljenu supstancu. Podržavam pravila EHF-a i smatram da postoje da bi se poštovala, te sam i učestvovao u projektu ‘Sport bez dopinga’ istinski podržavajući tu tezu.

Nažalost, nakon razmatranja komisije EHF-a, dobio sam najstrožiju moguću kaznu, i skupo ću platiti svoju nepromišljenu odluku i neinformiranost. Svakako da ću se pridržavati pravila EHF, ali ću nastojati svoje sportsko iskustvo i znanje, kao i ljubav prema sportu, prenositi na nove generacije, jer bez sporta živjeti ne znam.

Smatram da sam najveću štetu nanio sebi i svojoj porodici, ali i da život mora ići dalje i da ćemo zajedno prebroditi i sportski podnijeti i ovu situaciju i pomenutu kaznu. Za kraj, želim da se zahvalim svima koji su mi od puštanja ove informacije pružili podršku, kao i medijima koji su ovu informaciju prenijeli bez pretencioznih naslova i sadržaja. Najveće hvala mojoj supruzi, roditeljima i ostaloj rodbini, kao i istinskim prijateljima koji su uvijek uz mene.

Također, hvala mojim saigračima i trenerima na svim ovim godinama igranja i svega što smo prošli zajedno, svakako da ćemo se viđati još na rukometnim i sportskim terenima”.

Postavi odgovor