Pešić: "KLS mora da utvrdi zbog čega postoji"

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić pričao je u opširnom intervju za “Sportal” između ostalog i o Košarkaškoj ligi Srbije, te šta treba uraditi da bi se ona podigla na veći nivo. 

Pešić je istakao da liga prije svega mora da utvrdi zbog čega postoji i da ne mogu igrati po četiri stranca u timu. 

Ja to sam već nekoliko puta naveo bez ikakve želje da nekoga napadnem i to ode na lično – naša košarkaša Lige Srbije mora da utvrdi zbog čega ona postoji, koji su razlozi? Jer mi ne možemo da imamo u našoj ligi da imamo četiri stranca, jer ne postoji nijedan jedini razlog za tako nešto i iz nje se ne ide ni u jedan evropki kup i takmičenje, i ta liga treba da služi da se u svim gradovima Srbije koji imaju uslove da igraju najkvalitetnije takmičenje u Srbiji, da košarka se igra i da se naravno pobjeđuje, ali da se prije svega otvore vrata mladim igračima” – kazao je Pešić i nastavio:

To znači ih zadržimo ovdje, ali ne na silu već da im nešto ponudimo. A to je da imaju mogućnost da igraju, da imaju garantovane ugovore, da su obezbijeđeni i da mirnim putem oni mogu da se razvijaju. A to isto važi i za trenere. Razvoj igrača bez trenera je nemoguć, a razvoj klubova bez trenera je takođe nemoguć. Znači, ta liga mora da utvrdi i status trenera, da budu garantovani ugovori i da ne mogu treneri da se mijenjaju kako kome padne na pamet. Oni moraju da budu profesionalci sa ugovorom.

To mora da bude profesionalna liga, najjača liga i najbolje organizovana liga u Srbiji, naravno u uslovima koji odgovoraju našim ekonomskim i finansijskim mogućnostima jer ovo nije Njemačka ili Španija, već je to Srbija. Ali, mi smo uvek pronalazili kreativne načine da se prilagodimo uslovima i ekonomskim uslovima, i sportskim uslovima i nekim navikama koje smo mi dugo godina stvarali ovdje. I to je to“.

serbia latvia 88221
head coach Svetislav Pesic FIBA Worl Cup qualifying match Serbia – Latvia, Srbija – Letonija, kvalifikacije za svetsko prvenstvo 25.11.2021. Beograd Srbija (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

On je istakao da njegov cilj nisu samo medalje sa reprezentacijom nego i da svi klubovi profitiraju iz toga.

Ukratko rečeno, bilo bi fanatastično da mi u olimpijskom ciklusu stvarno riješimo statuse trenera. Ne moraju da to budu neki budžeti ne znam koliki, niti mogu da budu u rangu najboljih evropskih liga, ali u svemu tome moramo i možemo da se prilagodimo i napravimo neka pravila. A od toga bi najviše trebali da profitiraju upravo naši klubovi koji igraju evropska takmičenja (Zvezda i Partizan), ali i naša košarka ukupno sa sve reprezentacijom. To je moje mišljenje.

I ja ako treba da se mješam i mogu da kažem… Ja ovdje nisam došao da treniram samo reprezentaciju Srbije i da je pripremam za utakmice, iako znam da će se moj posao mjeriti pre svega po rezultatima i medaljama. To je meni jasno, i ja od toga ne bježim i ne odstupam, i to je sigurno jedan važan dio moje aktivnosti. Ali… medalja sigurno neće biti, i uspjeha repezentacije i klubova koji nas predstavljaju u evropskim takmičenjima.

Dakle, apsolutno sam svjestan i to ne treba niko da mi saopšti, čak ni odgovorni ljudi u Savezu, zašto sam ja ovdje. Ja sam ovdje rođen, i nisam na početku svoje karijere, i ja bih želio da mi svi zajedno koji smo sada tu, i klubovi i funkcioneri klubova i saveza napravimo nešto što će da traje! I ponavljam, bez ikakvog preterivanja, da država stoji iza vrhunskog sporta, i to ne samo košarke i daje apsolutnu podršku i u finansijskom smislu” – naglasio je Pešić.

Prvo veliko takmičenje na kom će Svetislav Pešić voditi Srbiju u ovom mandatu je predstojeće Evropsko prvenstvo koje se održava od 1. do 18. septembra. 

Postavi odgovor