Foto: Marko Đoković/StarSport

Pravilo vezano za gol u gostima će nakon 56 godina biti ukinuto, te će od naredne sezone u evropskim takmičenjima biti igrani produžeci ukoliko ukupan rezultat bude izjednačen nakon dva meča, odlučila je UEFA

Marta 2017. godine, Arsenal je eliminisan od Monaka u osmini finala Lige šampiona. Nakon što su “Kneževi” slavili neočekivano sa 3:1 u Londonu, “Tobdžije” su uzvratile udarac na gostovanju i trijumfovale sa 2:0 za ukupnih 3:3. Ipak, zbog jednog gola više u gostima koji su postigli, tadašnji izabranici Leonarda Žardima su prošli dalje iako su oba tima postigla jednak broj pogodaka nakon 180 minuta fudbala.

Poslije poraza od Monaka, Arsen Venger je tada izjavio sljedeće:

“Gol u gostima kao pravilo ohrabruje domaće timove da igraju defanzivno, jer je od vitalnog značaja da ne primite pogodak na svom terenu. Mi nismo ispali od Monaka zbog toga očito, međutim želim da pričam o ovome. Prije dvije ili tri godine sam pokrenuo temu na samitu trenera sa razmišljanjem da se moderni fudbal promijenio. Ovo pravilo je uvedeno jer tada nije bilo TV prenosa i to je otvaralo prostora za razne malverzacije, ali danas kada igraju Barselona i Mančester siti, potpuno je nebitno ko je domaćin, a ko je gost. Super defanzivni fudbal je nestao i mislim da se nikada neće vratiti”.

gol u gostima, Pod lupom: Pobjeda profesora Vengera, ukida se jedno od najglupljih pravila – gol u gostima
Foto: Denis Balibouse/Reuters Photo

Venger je trenersku karijeru okončao 2018. godine, ali nastavio je kroz organe UEFA-e da se bori za promjenu pravila i konačno je uspio u tome. Od velikog značaja za tako nešto je bila i pandemija izazvana virusom korona pošto je pravilo gola u gostima dovelo do nekih potpuno besmislenih situacija, kao što je njegovo važenje na neutralnim terenima.

Čelsi i Porto su međusobne mečeve četvrtfinala Lige šampiona igrali u Sevilji, a oba tima su u jednom od susreta bili nominalni domaćini. Iako se igralo na istom (neutralnom) terenu, u istom (neutralnom) gradu i bez prisustva publike, hipotetički se moglo desiti da jedan meč bude okončan rezultatom 1:0 za Čelsi, a drugi 2:1 za Sevilju. Ukoliko bi nominalni domaćini pobijedili, Čelsi bi prošao dalje zbog gola u gostima iako se o nikakvom gostovanju nije radilo.

Mnogi mečevi u nokaut fazi Lige šampiona i Lige Evrope su ove sezone takođe igrani na neutralnom terenu, ali srećom po regularnost takmičenja, niti u jednom takvom dvomeču primjena ovog pravila nije bila potrebna.

Između ostalog, Crvena zvezda i Milan su remizirali 2:2 u utakmici bez navijača u Beogradu, a potom je bilo 1:1 u Milanu. Da pravilo “gol u gostima” nije važilo, produžeci i potencijalni penali bi odlučili putnika dalje.

gol u gostima, Pod lupom: Pobjeda profesora Vengera, ukida se jedno od najglupljih pravila – gol u gostima
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nakon što šu svi svjetski mediji prenijeli da će pravilo vezano za gol u gostima biti ukinuto naredne sezone, u javnosti su se pojavile razne reakcije. Protivnici promjene su kao argument isticali to da će sada gosti igrati dosta zatvorenije jer će sa eventualnih 0:0 imati dosta povoljnu situaciju pred revanš. Opet, sa druge strane se kao kontra odgovor može iskoristiti upravo izjava Vengera da su do sada domaćini igrali zatvorenije nakon što postignu gol za 1:0, a sada to neće morati da bude slučaj.

Do sada je bila ogromna razlika ukoliko u prvom meču slavite sa 1:0 umjesto sa 3:2, a sada će oba ishoda donositi identičnu prednost pred revanš. Na kraju krajeva, sve zavisi od stilova fudbala i trenerske zamisli. Dosta često se i u prošlosti dešavalo da slabiji timovi na papiru dolaze na gostovanja sa ciljem da izvuku 0:0 i onda u revanšu pokušaju slaviti. Nije nemoguće da sada pristup kod nekih trenera bude drugačiji jer ni poraz od 1:0 nije toliko opasan kao ranije.

Ono što je fakat, to je da zagovornici obje strane mogu da iskoriste određene argumente zašto je ova odluka (ne)ispravna, međutim u 2021. godini istina je jedino da je pravilo zastarjelo i da nema nikakvog smisla. 

gol u gostima, Pod lupom: Pobjeda profesora Vengera, ukida se jedno od najglupljih pravila – gol u gostima
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Pravilo vezano za gol u gostima je itekako imalo smisla prije 40-50 godina kada je domaći teren zaista bio velika prednost i kada nije bilo jednostavno postići pogodak na gostovanju. TV prenosa je bilo samo za minimalan broj mečeva što je omogućavalo lakšem pritisku na sudije, kao i brojnim drugim potencijalnim malverzacijama. Igrači su takođe tada bili dosta manje zaštićeni od pritiska protivničkih navijača nego što je to slučaj sada.

U 2021. godini, kada su sva UEFA takmičenja pokrivena kamerama, pravilo gola u gostima gubi na značaju. Obje ekipe imaju da odigraju 90 minuta na domaćem terenu i sasvim je pošteno da u slučaju izjednačenog ukupnog konačnog ishoda uslijede produžeci, a ne da prednost ima klub koji je postigao jedan gol više u gostima. Zbog čega je danas teže ostvariti pobjedu 1:0 nego 2:1 kući? Zbog čega je teže dati jedan gol u gostima umjesto dva pogotka kući? Ta pitanja su vjerovatno postavljana nebrojeno puta od strane Vengera i ostalih koji su zagovarali ovu promjenu.

Ono što je takođe bilo problematično, to je važenje gola u gostima nakon produžetaka. Tako se dolazilo do paradoksa da na primjer oba meča budu završena 2:2, a da onda produžeci okončaju sa 3:3 i da dalje prođe gostujući tim u revanšu. Paradoksalno jer je ta ekipa imala 30 minuta fudbala više u gostima, nego što je to imao eliminisani protivnik i nije bio u ravnopravnom položaju.

Ukidanje pravila gola u gostima će sigurno dovesti do toga da imamo više produžetaka i penala, što će sigurno doprinijeti dodatnoj zanimljivosti svim fanovima. 

gol u gostima, Pod lupom: Pobjeda profesora Vengera, ukida se jedno od najglupljih pravila – gol u gostima
printscreen

Gol je gol i svaki gol bi trebalo da se vrednuje jednako, bez obzira da li je on postignut na domaćem terenu ili u gostima. UEFA je to konačno shvatila i pravi ljubitelji fudbala će sa oduševljenjem dočekati ovo. Ugoditi se ne može svima i uvijek će biti protivnika, ali u ovom slučaju bi oni morali biti u velikoj manjini.

Pravilo gola u gostima može da ima smisla samo ukoliko se u ranoj fazi kup takmičenja neke države sastanu dva niželigaša bez mogućnosti TV prenosa i sa stotinama navijača sa sve četiri strane koji konstantno prijete, dobacuju i gađaju raznim predmetima sudije i protivničke igrače, te u takvim uslovima je zaista teška misija postići gol.

U moderno vrijeme kada takve stvari nisu moguće u takmičenjima pod okriljem UEFA-e, pravilo gola u gostima je zastarjelo, a takve stvari se moraju mijenjati. Ovo se vjerovatno trebalo uraditi još ranije, ali nikada nije kasno. Izgubiti u gostima 3:2 nikako ne bi trebalo da bude veći poduhvat od poraza 2:1 ili 1:0, isto kao što neriješen rezultat 1:1 na gostovanju ne može biti veći uspjeh od rezultata 0:0.

Profesor Venger je još jednom održao lekciju.

Piše: Miroslav Dragoljević

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime