Foto: KS BiH

Na današnji dan prije 20 godina u 47. godini života preminuo je Mirza Delibašić ”Kinđe”, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih sportista svih vremena.

Legendarni Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli.

Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine, kada prelazi u sarajevsku Bosnu i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14 hiljada koševa. Delibašić je kao igrač predvodio popularne ”Studente” do titule prvaka Evrope 1979. godine.

Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba Reala iz Madrida, gdje je ostvario zapažene rezultate. Za samo dvije godine u Real Madridu, Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, a njegov nekadašnji saigrač Huan Antonio Korbalan napisao je knjigu ”Razgovori sa Mirzom”.

Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bosanskohercegovačke košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1,759 poena.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Četiri puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste.

Za najboljeg košarkaša Socijalističke federativne republike Jugoslavije proglašen je 1980. godine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportistom svih vremena u BiH, a smrt ga je zatekla 2001. godine na mjestu direktora KK Bosna.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime