Foto: nfsbih

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine je izborila nastup na predstojećem Evropskom prvenstvu u Holandiji i tu će igrati sa Gruzijom, Španijom i Azerbejdžanom u grupi D.

Vjerovatno i najteži protivnik futsal reprezentaciji Bosne i Hercegovini će biti sedmostruki šampioni Evrope, selekcija Španije. Oni su i najtrofejnija reprezentacija Evropskog prvenstva u futsalu svih vremena.

Još jedan kuriozitet za Špance je da su u svih 11 izdanja Evropskog prvenstva osvojili po medalju, odnosno niti jedan put nisu završili van prve tri ekipe turnira. Oni su se kroz svoju kvalifikacionu grupu prošetali sa maksimalnim učinkom od 18 bodova.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Što se tiče Azerbejdžana, oni na posljednjih nekoliko šampionata Evrope u futsalu bilježe odlične rezultate, koji su potpomognuti činjenicom da za njih nastupaju veoma talentovani Brazilci.

Tako je ova zemlja koja izlazi na Kaspijsko more na posljednjih pet Evropskih prvenstava upisala dvije četvrtine finala i četvrto mjesto u Mađarskoj 2010. godine, što im je i najbolji rezultat do sada.

Zanimljivo je da ni Azerbejdžanci nisu imali prevelikih poteškoća tokom svog kvalifikacionog ciklusa i da su oni takođe direktnim plasmanom obezbijedili učešće na futsal EURO-u 2022. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Gruziji je poput futsal selekciji Bosne i Hercegovine ovo prvi nastup na Evropskom prvenstvu i svoje učešće na njemu su izborili sa drugog mjesta u svojoj grupi, odnosno kao reprezentacija koja se našla među šest najbolje rangiranih drugoplasiranih ekipa.

I oni, kao i Azerbejdžanci u svojim redovima imaju pregršt stranih plaćenika u vidu Brazilaca i Portugalaca. Sigurno je da neće biti lak plijen niti za jednu reprezentaciju u grupi D.

Na kraju, ostala je i Bosna i Hercegovina kao četvrti učesnik grupe D Evropskog prvenstva u futsalu 2022. godine. Kao što je već rečeno, ovo je prvi nastup u ovom takmičenju za “Zmajeve”.

Tokom kvalifikacija za evropski futsal šampionat bili su jedno od najvećih iznenađenja i završili su kao prvoplasirana ekipa ispred favorizovane Srbije i Rumunije.

Pokušaće futsal majstori Bosne i Hercegovine da i na predstojećem turniru koje u Holandiji okuplja ono najbolje što futsal Evrope trenutno ima da ponudi proći grupu i izboriti četvrtinu finala.

Piše: Bojan Đurđević

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime