Foto: Printscreen

Iako se Honda povlači iz sporta, Red Bul je uspješnim pregovorima stekao pravo na korištenje pogona japanske kompanije do 2025. godine.

Od naredne godine Honda neće biti učesnik sportskih takmičenja te će prestati sa proizvodnjom sportskih vozila. Dosadašnji partner japanske kompanije, Red Bul, koji je koristio Hondinu mehanizaciju u prethodnim godinama time se našao u nepoželjnoj situaciji. 2025. godina biće godina nove revolucije u svijetu Formule 1, obzirom na izmjenu regulacija u proizvodnji samih vozila koja od te godine stupa na snagu. Red Bulu je samim time bilo nezamislivo s ekonomskog aspekta pokrenuti sopstvenu proizvodnju ove godine, jer ih isti zadatak čeka već za četiri godine.

“Prateći FIA-inu odluku o kompletnom zamrzavanju procesa proizvodnje od 2022. do 2025. godine, došli smo do zaključka da nam je najprihvatljivije rješenje pokrenuti pregovore sa Hondom oko preuzimanja njihovih pogona. Nakon određenog vremena komunikacije s Hondom uspjeli smo pregovorima steći pravo na korištenje njihovih hibridnih pogonskih jedinica” – izjavio je šef Red Bula Helmut Marko danas za kanadski TSN.

Red Bul je takođe najavio pokretanje sopstvenih pogona od 2025. godine, koja će se osim za njihova vozila koristiti i za proizvodnju modela partnerskog Alfa Taurija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime