Printscreen

Iako je dominirao tokom čitavog vikenda u Bahreinu, Maks Verstapen je na kraju ostao iza Luisa Hamiltona na prvoj trci sezone. 

Maks Verstapen je bio najbrži na sva tri slobodna treninga, kao i u kvalifikacijama za “Veliku nagradu Bahreina”, a bez problema je zadržao prvo mjesto i nakon starta trke. Ipak, Mercedes je odradio bolji posao po pitanju strategije i zahvaljujući ranijem odlasku u boks, Luis Hamilton je na kraju slavio pobjedu.

Holanđanin je tri kruga prije kraja uspio da prestigne Hamiltona, ali je izašao široko u krivini četiri, pa su mu iz tima naredili da vrati poziciju Britancu. Odluka je kontroverzna zbog toga što je aktuelni svjetski šampion u istoj krivini pravio istu grešku tokom čitave trke, pa bi Verstapen na kraju vjerovatno i prošao bez kazne. Vozaču Red Bula je najviše zasmetalo to što misli da bi i u slučaju kazne od pet sekunde, to vrijeme nadoknadio u zadnja dva kruga pošto je bio na novijem setu guma od najvećeg rivala.

“Zašto me niste pustili da završim trku? Mogao sam lagano ostaviti Hamiltona iza sebe pet sekundi u posljednja tri kruga. Više bih volio da sam izgubio tako, nego na ovaj način”ljutito je Verstapen govorio putem radija svom timu.

O pomenutoj situaciji, Verstapen je govorio i za britanski “Sky” po završetku trke:

“Oni su išli van staze u četvrtoj krivini tokom cijele trke. Kada sam prišao dovoljno blizu Hamiltonu, imao sam samo jednu šansu za pravi napad. Morao sam ići na tu stranu jer je on bio zadržan od strane vozača koji je zaostajao čitav krug. Pokušao sam ponovo da ga napadnem poslije vraćanja pozicije, ali moje gume su već bile dosta istrošene”.

Holandski vozač će imati priliku za “osvetu” za tri sedmice u Imoli kada će biti na rasporedu druga trka u sezoni.

 

Pročitajte još izjava nakon trke:

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime