Privatna arhiva

Nikola Milisavljević je pravnik i influenser. Široj javnosti je poznat kao tvorac stranice Dnevna doza Miška Ražnatovića na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram. On posjeduje diplomu Pravnog fakulteta u Banjaluci i trenutno se kali kao pripravnik u Zajedničkoj advokatskoj kancelariji “Topić“. 

Iako na prvi pogled pravo i influenserski zanat nemaju ništa zajedničko, situacija je skroz suprotna. I jedan i drugi zanat iziskuju kreativna rješenja kako bi se zadovoljili interesi klijenata, odnosno obožavatelja na najbolji mogući način. Ovako počinje priču Nikola Milisavljević za MeridianSport koji je još 2015. godine kao aktivni korisnik Tvitera i sportskih foruma došao na zanimljivu ideju da treba sagledati regionalnu košarku iz drugog aspekta i na duhovit način predstaviti je navijačima. 

On je odlučio da posveti stranicu Mišku Ražnatoviću, advokatu i košarkaškom menadžeru, vlasniku BeoBasket agencije. Ova agencija je specijalizovana za zastupanje profesionalnih košarkaša, košarkašica i trenera od 1995. godine. Od poznatih košarkaša, zastupaju Nikolu Jokića, Darija Šarića, Vasilija Micića, Vasilisa Spanulisa i druge.

Milisavljević, Nikola Milisavljević: “Miško je jedini košarkaški agent na svijetu koji ima stranicu posvećenu sebi”
Privatna arhiva

Kao idealan lik za frontmena stranice, nacrtao se avangardni Miško Ražnatović. Prvobitna ideja je bila da se na tom mjestu okupljaju hardkor fanovi ABA lige i nekolicina mojih poznanika sa kojima dijelim strast prema regionalnoj košarci. Međutim, ono što nisam znao jeste da se baš tih dana spremalo grandiozno slavlje povodom 20 godina BeoBasket agencije koja je bila u fokusu tih dana, pa samim tim i stranica. Mnogi su pomislili da je i stranica dio proslave, te da je radi neka marketinška agencija, ali to je zaista bilo daleko od istine” – kaže Milisavljević i dodaje da nije očekivao veliku masivnost i da će stranica postati mejnstrim:

Trudim se da odgovorim svima na pitanja, poruke, ali ponekad je jednostavno nemoguće postići uz svakodnevne obaveze koje imam u privatnom životu. Ipak, ono što me više raduje od broja pratilaca jeste konstantnost i aktuelnost, gdje stranica već više od pet godina drži jednak ritam. To je ponekad teško ispratiti i nekad zbog nedostatka inspiracije, nekad zbog nemogućnosti da ispratim sve sportske događaje, upravo zbog ranije navedenih privatnih obaveza. Zbog te činjenice moram posebno da se zahvalim mojoj braći koja uskoče kad god je potrebno, Pero Kameron zaslužan za obrade fotografija na stranici i Perica Grajić, koji s vremena na vrijeme osvježi stranicu svojim britkim jezikom”.

Dnevnu dozu Miška Ražnatovića prate i mnogi poznati sportisti, a ponekad pošalju privatnu poruku na stranicu kada pojedini mimovi budu povećeni njima. Reakciju su razne, a pojedini igrači rado prihvate šalu na svoj račun, nekima veoma teško padaju, a bilo je molbi za brisanje objava pa čak i blokiranje stranice.

Ja zaista sve razumijem, jer nije baš jednostavno kad ti treniraš, daješ sve od sebe, a ponekad ne ide jer zaista ti najmanje treba da te neko proziva pred ne baš malobrojnom javnosti. Kao što je njihov posao da igraju dobro, tako je i moj zadatak da identifikujem oni koji igraju slabo, u lošoj formi i da to pokušam na duhovit našin predstaviti publici. Ono što mi je zaista žao jeste što neki od košarkaša to dožive lično, a ja smatram da stvarno nema potrebe. Istina je da mi je stranica omogućila da upoznam neke od regionalni, ali i zvijezda NBA lige, na šta sam posebno ponosan” – kazao je Milisavljević.

Milisavljević, Nikola Milisavljević: “Miško je jedini košarkaški agent na svijetu koji ima stranicu posvećenu sebi”
Privatna arhiva

On i Ražnatović su se upoznali prije pet godina, par mjeseci nakon početka rada stranice. Ljudi iz Miškovog okruženja su smatrali da takva stranica šteti njegovom imidžu, dok je on mislio suprotno. On je govorio da nije mala stvar imati stranicu o sebi, kada ti u rubrici zanimanja piše košarkaški agent.

Ne bih baš da tvrdim, ali mislim da pet godina kasnije je jedini menadžer na svijetu koji ima stranicu posvećenu sebi. Jedini uslov tada, a što je na snazi i danas da se niko ne miješa u uređivačku politiku stranice. Još uvijek održavamo površan kontakt gdje ponekad izložim ideju, a gospodin Ražnatović ima pokroviteljski odnos prema njoj. Mislim da je njemu stranica i dalje simpatična, iako sam siguran da i njemu ponekad nije svejedno kad vidi objavu” – kaže Milisavljević i nastavlja:

Ono što je meni bilo najveće iznenađenje tog poznanstva, da imaginarni Miško koji pije koktele, flertuje sa estradnim zvijezdama i zvijezdicama, vozi skupa auta, nema gotovo nikakve veze sa stvarnim gospodinom Ražnatovićem. Biti najbolji agent u Evropi ipak podrazumijeva apsolutnu posvećenost, ogromna odricanja i na kraju razmišljanje izvan kutije, baš kao što je bilo razmišljanje u vezi sa stranicom“.

Milisavljević, Nikola Milisavljević: “Miško je jedini košarkaški agent na svijetu koji ima stranicu posvećenu sebi”
Privatna arhiva

Iz stranice su nastali razni projekti, a jedan od prvih je BeoBasket fantazi čelendž.

BeoBasket fantazi je bila prva ideja koju sam izložio prije pet godina. Najkraće rečeno, radi se o klasičnoj fantazi igrici sa malom razlikom da se igra na ispadanje od prvog kola i da su u ponudi samo košarkaši koje zastupa agencija iz svih evropskih liga i NBA. Prijaviti se može apsolutno svako, a učešće je besplatno. Ono po čemu je fantazi specifičan, jeste da nema sajt, već je ponuda igrača u fotografijama na Fejsbuku, a nakon što sastave tim igrači šalju u privatnu poruku stranice, gdje dobiju i tim protivnika. Pobjednik je takmičar čiji igrači zbirno skupe više indeksnih poena u toku jednog kola, a to je Miškova omiljena statistička kategorija. Pored takmičenja zarad prestiža, upravo pokroviteljstvo Miška Ražnatovića, omogućilo je vrijedne nagrade poput trofeja, potpisanih dresova Jokića, Spanulisa, Micića, ali i gostovanja na novogodišnjoj Mega žurci i utakmicama ove ekipe, kao i neizostavno druženje sa gospodinom Ražnatovićem” – naglasio je Milisavljević.

Pored BeoBasket fantazi čelendža, tu je projekat BeoBasket rijaliti, imena Miškova lijeva ruka. Tu su se takmičari nadmetali za mjesto Miškovog pripravnika po uzoru na Trampov “The Apprentice“.

U toku igre imali su razne zadatke, od spašavanja igrača iz Irana zbog konzumiranja alkohola u zemlji gdje je na snazi prohibicija, do mirenja igrača i vlasnika kluba, jer je košarkaš imao aferu sa kćerkom vlasnika. Pobjednik takmičenja je bio gost Miška Ražnatovića u Barseloni pet dana. Imali smo takmičenje u izboru za najljepši šut među fanovima, gdje je stručna komisija sastavljena od licenciranih trenera-specijalista za šut davala svoje mišljenje” – izjavio je Milisavljević, te dodao:

“Posljednji projekat koji sam pokrenuo pun nadanja, bio je zbog promocije manjih klubova i ekipa iz manjih sredina. Ponovo je gospodin Ražnatović finansijski podržao ideju, međutim na moju veliku žalost, odziv je bio gotovo nikakav, iako su za njega čuli svi oni koji su trebali da čuju. Nedostatak ideje ili hrabrosti doveo je do toga da se nije prijavio dovoljan broj klubova, pa je određen broj onih koji su se prijavili, ostao uskraćen za nagradu. Svi znamo koliko je danas teško manji klubovi funkcionišu i jedna donacija u vidu sportske opreme bi izuzetno značila. Upravo ovaj nedostatak ideje me izuzetno porazio”

Milisavljević, Nikola Milisavljević: “Miško je jedini košarkaški agent na svijetu koji ima stranicu posvećenu sebi”
Privatna arhiva

Nikola Milisavljević je preko stranice uspio da uspostavi saradnju i sa kompanijom Red Bul s kojom pratiocima plasira košarkaške kvizove na društvene mreže.

Sa Red Bulom sam prvi put sarađivao na projektu promocije turnira u basketu “1 vs 1 King of the rock”, koji je globalno popularan turnir i čije se finale održava u čuvenom zatvoru Alkatraz. Poslije toga smo tražili model saradnje koji bi zadovoljio obje strane, a u krajnjoj liniji najviše zadovoljio fanove stranice. Rješenje smo pronašli upravo u kvizu, po kojem je sad stranica već prepoznatiljiva. Pored takmičarske svrhe, kviz ima svakako i edukativnu stranu, naročito za mlađe pratioce, čija sjećanja ne sežu toliko daleko u istoriju košarke” – rekao je on. 

Ovaj 28-godišnjak više od pola godine aktivno sarađuje i sa kompanijom Meridian.

Moj zadatak je upravo da posredujem između kladionice i fanova stranice. Kako to već ide, ubrzo sam detaljnije upoznao i kreativce Meridiana, pa smo trenutno u izradnji projekta koji će sigurno zatalasati internet nebo Srbije, a o tome ćemo ipak više kada se prezentujemo javnosti” – istakao je Milisavljević.

Dnevna doza Miška Ražnatović je jedan od pionira mim scene na ovim prostorima, a Milisavljević kaže kako je u kontaktu sa mnogim kolegama koji vode stranice tog tipa, i ne samo iz oblasti sporta.

Moram reći da se uglavnom radi o mladim i obrazovanim osobama koji svoj mladalački bunt, kritičko mišljenje spretno izražavaju na jedan veoma duhovit način. Bitno je napomenuti da takve stranice okupljaju respektabilan broj pratilaca i da su sve veći faktor u društvu. Za kraj bih pozvao sve čitaoce portala da se uključe u rad stranice, prije svega komentarima i kreativnim fotografijama, a možda i da pokušaju da naprave svoju stranicu, jer se kreativnost ipak još uvijek cijeni” – rekao je on.

Za kraj smo ga pitali da li se predstavlja kao pravnik ili influenser, on je uz smijeh odgovorio:

Pa zavisi sve u kom se društvu nalazim“.

Piše: Miroslav Tanasković

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime