Foto (Xinhua/Wu Gang/Starsport)

Novak Đoković i Stefanos Cicipas od 15:00h igraju finale Rolan Garosa. Srpski teniser će danas pokušati doći do svog drugog trofeja na grend slem turniru u Parizu, dok bi Grku u slučaju pobjede došao do prve grend slem titule.

Na putu do polufinala, Đoković je redom izbacivao Tenisa Sandgrena, Pabla Kuevasa, Rikardasa Berankisa, Lorenca Musetija i Matea Beretinija i Rafaela Nadala, dok je Cicipas pobjeđivao Žeremija Šardija, Pedra Martineza, Džona Iznera, Pabla Karenja-Bustu, Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva.

Njih dvojica su do sada odigrali osam međusobnih mečeva, a sa pet je Đoković izlazio kao pobjednika. Posljednji meč na zemljanoj površini su odigrali sredinom maja u Rimu, kada je srpski teniser slavio nakon tri seta. Igrali su jedan protiv drugog i na Rolan Garosu prošle godine, kada je “Nole” u polufinalu poslije pet setova pobijedio Cicipasa.

Novak Đoković – Stefanos Cicipas 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4)

KRAJ

5. set:

Đoković 6:4 – Pri vođstvu 15:0, Đoković je u mrežu poslao naizgled lagan volej, ali se u narednom meču ispravio i stigao do 30:15. Sjajnim forhendom je došao do meč lopte, koju je Cicipas spasio bekendom. Drugu nije, pa je Đoković osvojio drugi put grend slem u Parizu.

Đoković 5:4 – Mogao je Đoković riješiti sve već na servisu Cicipasa, ali je na razliku grčki teniser sačuvao nadu u ovom finalu barem za još jedan gem.

Đoković 5:3 – Pokušao je sve Cicipas da dođe do brejka, ali kada je Novak raspoložen to je nemoguće. Bez izgubljenog poena Đoković vodi 5:3 i jedan gem mu nedostaje do titule.

Đoković 4:3 – Cicipas sve manje i manje vjeruje u svoj preokret. Napravio je nekoliko grešaka iz čistih pozicija i dozvolio Đokoviću da dođe do dvije brejk lopte. Spasio se nekako iz te situacije Cicipas i na razliku stigao do 4:3 i ostao u ovom setu.

Đoković 4:2 – Uspjeva sve što pokuša Novak. Ide lagano ka drugom Rolan Garosu u karijeri i 19. grend slem tituli. Za kraj gema počišćena linija iz forhenda.

Đoković 3:2 – Uspio je Cicipas izvući ovaj gem i smanjiti na 3:2, pošto se Đoković vratio iz zaostatka 30:0 do 30:30, ali je grčki teniser preuzeo odgovornost i pogodio dva vinera.

Đoković 3:1 – Ide “Nole” ka drugom Rolan Garosu. Bez izgubljenog poena na svoj servis i asom završen gem. Još tri gema su preostala do titule u Parizu.

Đoković 2:1 – Stigao je Đoković do brejka. Odličan tenis u ovom trenutku igraju oba tenisera. Đoković je imao 0:30 uz sjajnu skraćenu loptu,, ali je sa forhend vinerima odgovorio i Cicipas. Nakon nekoliko propuštenih prilika za osvajanje gema, Đoković je iznudio grešku Cicipasa i stigao do brejka.

1:1 – Sa dva izgubljena poena je Đoković stigao do izjednačenja. Ne osjeti se umor u igri srpskog tenisera koji pogađa sve sa linije.

Cicipas 1:0 – Propustio je Đoković brejk loptu već u prvom gemu petog seta. Poveo je srpski teniser na servis Cicipasa sa 0:30, a potom pri izjednačenju imao brejk priliku koju je Cicipas spasio forhend vinerom. Grčki teniser je uz dosta muke i poslije tri gem lopte došao do vođstva u petom setu.

4. set:

Đoković 6:2 – Kontroliše igru Đoković i uspio je da od 0:2 u setovima dođe do izjednačenja. Odličan set završio je vinerom iz bekenda, a jasno je bilo da Cicipas ne može da se vrati u igru. Pobjednika će odlučiti peti set.

Đoković 5:2 – Traži linije Novak, pogađa, ali i griješi. Uspio je Cicipas smanjiti na 5:2 najviše zahvaljujući greškama Đokovića koji je pokušao ranije završavati poene.

Đoković 5:1 – Ne postoji riješenje i odgovor kada Novak Đoković igra ovako kao sad. Bez izgubljenog poena za velikih 5:1 i priliku za izjednačenje u setovima.

Đoković 4:1 – Prvi osvojeni gem za Stefanosa Cicipasa u ovom setu. Proradio je konačno servis grčkom teniseru što je jasno olakšalo sve ostalo, pa je i on došao do rutinski osvojenog gema.

Đoković 4:0 – Potpuna dominacija Novaka Đokovića u četvrtom setu. Sada je svjetski broj jedan osvojio servis gem bez izgubljenog poena.

Đoković 3:0 – Sa dva sjajna riterna je krenuo u ovaj gem Đoković i imao 0:30, no uspio je Cicipas da veže tri poena. Dugo je trajala borba sa izjednačenjima i brejk loptama, a treću svoju je iskoristio Novak Đoković kada je predivnom skraćenom lopticom prevario Cicipasa koji je ostao ukopan na mjestu.

Đoković 2:0 – Bez ikakve šanse na servis Đokovića za Cicipasa. Napravio je prije početka gema još jednu dugu pauzu Cicipas, no ni to nije pomoglo jer je osvojio samo jedan poen. Vrlo siguran Đoković sa druge strane.

Đoković 1:0 – Napravio je Đoković brejk već na startu četvrtog seta. Jasno je da je Cicipas ispao iz ritma, iako i dalje pokušava rizičnim udarcima da ugrozi Đokovića. Srpski teniser je s druge strane vrlo siguran i sada ima prednost brejka.

3. set:

Đoković 6:3 – Mogao je Novak ugroziti svoj siguran gem i set kada je od 30:30 Cicipas stigao do 30:30, ali je u narednom poenu Đoković odigrao odličan udarac pod noge Cicipasu kojim je došao do set lopte, s kojom nije imao problema da je potvrdim.

Đoković 5:3 – Iz sjajne odbrane Đoković je vinerom stigao do 0:30 u ovom gemu i imao veliku priliku da dođe do tri brejk lopte. Reagovao je Cicipas sa par dobrih udarac, a još jednu sjajnu priliku da dođe do brejk lopte je Đoković propustio pri rezultatu 30:30, kada se dobro snašao Cicipas na mreži, a potom i potvrdio taj poen gemom.

Đoković 5:2 – Nije išlo sve glatko za Đokovića u ovom gemu, pošto je sada Cicipas imao 15:30 pogodivši neke rizične udarce na samu liniju. Uzvratio je na isti način Đoković, sa nekoliko dubokih udaraca i jednom sjajnom skraćenom loptom vezao četiri poena.

Đoković 4:2 – Imao je problema Cicipas pri svom servisu, jer je Đoković vodio 15:30. Rizikovao je dosta na servisima grčki teniser, ali mu se to na kraju isplatilo i uspio je da preokrene.

Đoković 4:1 – Potpuno drugačiji Novak u odnosu na prva dva seta. Samo jedan poen je u ovom gemu osvojio Cicipas, ali je i do njega došao spektakularnim riternom.

Đoković 3:1 – Kakav gem je sada odigrao srpski teniser. Uspio je iskoristiti četvrtu brejk loptu i stići do prednosti. Prve dvije nije iskoristio zbog sjajnog servisa Cicipasa, u trećoj je promašio otvoren forhend, a nakon što je spasio gem loptu Cicipasa, vezao je tri poena i stigao do brejka.

Đoković 2:1 – Naljutio je Cicipas Đokovića kada je u prvom poenu pokazao da je jedna loptica Đokovića otišla u aut, iako to nije. Jasno je bilo vidljivo to na licu srpskog tenisera, koji je potom pogodio nekoliko linija i nastavio da osvaja svoje servis gemove.

1:1 – Očigledno da je dan Cicipasu. Odlično servira grčki teniser koji je uz sjajn forhend došao do izjednačenja. Imao je i Novak nekoliko dobrih udaraca, no nije mogao do brejk prilike pored raspoloženog Cicipasa.

Đoković 1:0 – Dosta bolji početak trećeg seta za Đokovića. Siguran servis gem sa samo jednim izgubljenim poenom, ali više raduje izraz lica i emocija koju Novak prvi put u ovom meču pokazuje.

2. set:

Cicipas 6:2 – Očajno i bezidejno izgleda Đoković u ovim trenucima. Sa 11 neiznuđenih grešaka je završio prvi set, a Cicipas je as udarcem stigao do dva seta prednosti.

Cicipas 5:2 – Forhend viner i loše odluke Đokovića doveli su Cicipasa do dvije brejk lopte. Tada je Novak uspio da se izvuče iz te situacije, ali potom još jedan dobar forhend Cicipasa kojim je uhvatio srpskog tenisera na krivoj nozi i stigao do nove brejk prilike. Tada je Đoković poslao lopticu u mrežu i stigao do drugog brejka.

Cicipas 4:2 – Imao je Đoković jedan dobar poen u ovom gemu kada je iz odbrane poslao nedostižan bekend za Cicipasa. Ipak, Grk je sigurno servirao i nije dozvolio da srpski teniser vrati brejk prednosti stečen na samom početku.

Cicipas 3:2 – Konačno rutinski gem za Đokovića bez izgubljenog poena. Bilo je u ovom servis gemu i dobrih serija udaraca i dobrih servisa. Dobar nagovještaj pred servis gem Cicipasa.

Cicipas 3:1 – Dominira Cicipas u ovim trenucima na terenu. Sa linije gotovo sve pogađa grčki teniser, dok je Đoković u podređenom položaju. Samo jedan izgubljen poen je imao u ovom gemu Cicipas.

Cicipas 2:1 – Osvojio je Đoković prvi gem u drugom setu i to vrlo sigurno na svoj servis. Nije imao problema prilikom prvog servisa, i odmah je sve bilo lakše. Cicipas je u ovom gemu stigao samo do jednog poena.

Cicipas 2:0 – Propustio je Đoković priliku kada je loše reagovao pri izlasku na mrežu kod rezultata 0:15. Imao je i 15:30 Đoković, ali je sa vinerom i dobrim servisom Cicipas stigao do gem lopte. Uspio je Đoković izjednačiti, ali samo toliko jer je sa dvije pogođene linije Cicipas potvrdio brejk iz prethodnog gema.

Cicipas 1:0 – Napravio je grčki teniser brejk već u prvom gemu drugog seta. Sa dvije neiznuđene greške došao je do tri brejk lopte, od koje je Đoković uspio spasiti prvu, no u nastavku je srpski teniser ponovo pogriješio.

  1. set:

Cicipas 7:6 – Nakon što je Cicipas osvojio prvi poen, Đoković je duplom servis greškom poklonio 2:0, a potom i pritiskom Cicipas je došao do velike prednosti od 3:0. U naredna dva servisa Cicipasa, srpski teniser je uspio da vrati jedan mini-brejk. Sa još jednom skraćenom loptom Đoković je stigao do 5:4, a potom i do set lopte. Otvorio je Đoković u sljedećem poenu stranu Cicipasu, što je ovaj iskoristio i spasio set loptu. Pogreškom Novaka u sljedećem poenu, Cicipas je došao do svoje druge set lopte na meču (7:6). Pogriješio je Đoković i na svoj servis. čime je Cicipas stigao do prvog seta.

6:6 – Loš servis gem za Đokovića. Svojim greškama je poklonio tri brejk lopte Cicipasu, a potom prvu spasio dobro izgrađenim poenom. U drugoj je već napravio novu neiznuđenu grešku, čime je Cicipas uspio dođi do taj-brejka.

Đoković 6:5 – Jasno je bilo po otvaranju gema da je na Cicipasa uticala neiskorištena set lopta iz prethodnog. Imao je Đoković šansu da na 0:15 napravi veliku razliku, no tada je forhend poslao u mrežu. Pogriješio je i u narednom riternu, ali je nastavio u dobrom ritmu i uz greške Cicipasa iskoristio prvu brejk priliku koja mu se ukazala u ovom gemu i u narednom setu će servirati za set.

5:5 – Krenulo je lošu ovom gemu po Đokovića kada je u prvom poenu promašio čisto zakucavanje. Nakon toga, Cicipas je imao i 15:30, a do brejk i set lopte je došao kada je Đoković promašio lopticu jer ne nezgodno odskočila. U narednom poenu koji je trajao najduže do sada, srpski teniser se prvo odlično odbranio, a zatim bekendom stigao do izjednačenja. Osvojio je i naredna dva poena, te stigao do izjednačenja u gemovima.

Cicipas 5:4 – Odličan gem za grčkog tenisera. Bez izgubljenog poena Cicipas je došao do prednosti 5:4. Pogađao je vinere u ovom gemu, servirao dobro i bez problema osvojio gem.

4:4 – Bez problema Đoković nastavlja da osvaja svoje servis gemove. U ovom je Cicipas stigao do svojih prvih poena kada je izjednačio na 15:15, a potom greškom Đokovića do 40:30. Ipak, dobrim udarcima sa osnovne linije Đoković se pobrinuo da stigne do novog izjednačenja.

Cicipas 4:3 – Nastavlja Cicipas da osvaja svoje servis gemove. Do jednog poena je došao Đoković, ali je pri rezultatu 30:15 imao jedan pad pri proklizivanju nakon kojeg je morao promijeniti opremu, na sreću nije bilo posljedica.

3:3 – Cicipas i dalje bez poena na servis Đokovića. Sve polazi za rukom srpskom teniseru, prolaze prvi servisi, vineri. Najbitnije, poeni traju kratko.

Cicipas 3:2 – Manje više još jedan rutinski gem za Cicipasa. Imao je malih problema nakon što je na 30:0 prekinuo poen, iako je lopta koju je uputio Đoković kačila liniju. Nakon toga, imao je još jednu neiznuđenu grešku, no sa dva dobra servisa je ispravio sve to.

2:2 – Ne može Cicipas ni prići Novaku Đokoviću na njegov servis. Srpski teniser je osvojio još jedan gem bez izgubljenog poena, a na samom kraju je odigrao i maestralnu skraćenu lopticu.

Cicipas 2:1 – Uzvratio je istom mjerom Cicipas, jer je Đoković osvojio samo jedan poen. Pravio je Cicipas mnogo problema protivniku servisom i ponovo imao nekoliko aseva. Jedini poen, Đoković je osvojio pri rezultatu 40:0, na neiznuđenu grešku Cicipasa.

1:1 Siguran gem za Novaka Đokovića bez izgubljenog poena. Dobro je servirao najbolji teniser svijeta, pa nijedan poen nije trajao duže od dvije razmjene.

Cicipas 1:0 – Izvukao se grčki teniser na servisima u prvom gemu. Četiri puta je bilo izjednačenje 40:40, a dvije brejk prilike je propustio Novak Đoković, iako je za istinu, Cicipas oba puta odservirao as udarce. Ono što je odmah na početku jasno, jeste da će svaki put kada slabije servira, grčki teniser imati problema zbog odličnog riterna Srbina.

Skini MERIDIANSPORTBH APLIKACIJU i budi u toku sa svim sportskim vijestima!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime