Najava Lige BiH: Sloboda želi više u odnosu na prošlu sezonu, ekipa po Džemiću izgleda sve bolje u oba pravca

Nova sezona Lige BiH bi trebalo da počne u oktobru, a nova ekipa koju najavljujemo je Sloboda.

Tuzlacima je prošle sezone Liga 6 izmakla za dlaku, pošto su u posljednjem kolu regularnog dijela poraženi od Čapljine. Ekipu je tada vodio Damir Mulaomerović, koji je potom preuzeo kormilo Cedevite junior, a na njegovo mjesto je stigao Nedim Džemić.

Što se tiče igračkog kadra, u timu su ostali Ibrahim Durmo, Đorđe Lelić, Adi Alikadić i Nedim Omerović, a najznačajnije akvizicije na prvi pogled su Haris Delalić, Rašon Dejvis i Draško Albijanić.

Sastav Slobode za sezonu 2021/2022:

5: Draško Albijanić, Nedim Omerović, Domagoj Samac 
4: Haris Delalić, Ibrahim Durmo
3: Denis Halilčević, Adin Malohodžić
2: Đorđe Lelić, Adi Alikadić, Harun Čustović 
1: Rašon Dejvis, Ajdin Ćosić, Jovan Crnić

Prosjek godina: 24,3

Sloboda
Foto: OKK Sloboda/Facebook

Džemić je za MeridianSportBH izjavio sljedeće:

“Možemo biti zadovoljni radom svih igrača i ispunjavanjem svih obaveza koje ova faza priprema zahtijeva. Važno je naglasiti da smo i te kako zadovoljni adaptacijom svih igrača koji su stigli u tim tokom pauze, jer glavninu ekipe čine igrači koji su došli, a takože možemo biti zadovoljni načinom na koji su odgovorili na postavljene zadatke i uloge koje su im namijenjene. U odnosu na prethodnu sezonu, četiri igrača su tu, a to su kapiten Lelić i Durmo koji su bili najbolji prošle sezone i od velike važnosti nam je bilo da ostanu u timu, a tu su još i mladi Alikadić i Omerović koji su dobili značajnije uloge u timu.

Igrački kadar je pojačan provjerenim košarkašima koji su bili nosioci igre svojih timova prošle sezone, a to su Delalić i Dejvis, kao i igračima kao što je Albijanić, koji je igrač sa ogromnim iskustvom. U tim je još stigao Samac koji se takođe odlično uklopio, a ostatak tima čine mladi Halilčević i Čustović, kao i par juniora koji su priključeni prvom timu. Čini se da iz utakmice u utakmicu izgledamo bolje i da igra u oba pravca iz dana u dan napreduje. Nadamo se da će svi igrači biti zdravi i da će nas zaobići teže povrede.

Što se tiče Lige BiH, ona je zasigurno jedna od najkvalitetnijih u regionu i svakako najzahtjevnija. Najmanje osam timova pretenduje na plasman u Ligu 6, što je i naš primarni cilj. Naša prednost mora biti da imamo sve ono što čini jedan tim i da prednjačimo u energiji, želji i pristupu, kao što je bilo u pripremnim utakmicama i uz iskustvo nosioca naše igre, to treba i mora da bude naš dodatni kvalitet”.

nedim dzemic
Foto: OKK Sloboda/Facebook

Ono što je očigledno je da će Slobodinim protivnicima tokom cijele utakmice najveća opasnost prijetiti sa pozicije četiri, koju pokrivaju Delalić i Durmo. Delalić je prošle sezone bio drugi najbolji strijelac regularnog dijela sezone, a Durmo je bio u vrhu po poenima, ali i skokovima.

Takođe, čini se da su i ostale pozicije odlično posložene. Povratnik Albijanić je najiskusniji i mnogo godina je proveo u bosanskohercegovačkoj i regionalnoj košarci te zna šta se od njega očekuje. Bekovska linija je ispunjena dobrim šuterima, a Dejvis je neko ko je sposoban ubrzati igru, poentirati na više načina, ali i podijeliti pravovremenu asistenciju.

Povreda koju je američki plejmejker zadobio u drugoj polovini prošle sezone je prekinula njegovu sjajnu epizodu u Širokom, no sada izgleda spreman da ponovo pruža odlične partije.

Durmoo
Foto: sloboda.ba

Novi kapiten Lelić je za MeridianSportBH sezonu najavio na sljedeći način:

“Sadašnji sastav je dosta iskusniji nego prošlogodišnji, ove sezone imamo spoj iskustva i mladosti, a prošle su to uglavnom bili mladi i još uvijek neafirmisani igrači za koje je trebalo vremena da se uigraju, a nadam se da ove sezone to neće biti slučaj. Veoma smo svi zadovoljni kako ekipa napreduje na pripremama, napredujemo kako fizički, tako i taktički i vjerujem da smo sto posto spremni za početak prvenstva.

Očekivanja su uvijek velika kada nosite dres Slobode, sigurno da je primarni cilj plasirati se u Ligu 6 i onda ići utakmicu po utakmicu i pokušati biti na što boljem mjestu u Ligi 6. Slobodu izdvaja organizacija u klubu i oko kluba, u Tuzli se uvijek osjeća uvek posebna atmosfera i nevjerovatna ljubav prema košarci, što je sigurno izdvaja od drugih klubova”.

Drode Lelic
Printscreen

Sloboda je u dosadašnjim provjerama ostvarila gotovo sve pobjede. Ekipa iz Tuzle djeluje dosta uigrano, što će im svakako biti velika prednost, pogotovo na početku sezone. 

Kao što je već rečeno, odlično su pokriveni na svim pozicijama, a posjeduju i individualni kvalitet u vidu nekoliko košarkaša koji su sposobni sami izmisliti poene u kritičnim momentima. U svakom slučaju, biće jedna od najzanimljivijih ekipa za gledanje, a definitivno je da će biti u borbi za sam vrh.

sloboda radnik02
Foto: sloboda.ba

Najave ostalih ekipa:

Sve vijesti u vezi sa bosanskohercegovačkom košarkom u narednom periodu možete pronaći i na našoj “Facebook” stranici pod imenom “BH Košarka”.

Piše: Nikola Ignjatić

Postavi odgovor